Rutines

Als fanals de les avingudes, les rambles i les rotondes hi ha penjades les banderes i banderoles que anuncien l’Onze de setembre;  fa setmanes van prendre el relleu a les que lluïen per la migrada Festa Major. La primera quinzena de setembre és una espècie d’entreacte on es combinen les escorrialles de l’estiu mentre s’encara una nova temporada, un nou curs, un veritable inici d’any.  Endarrere queden les cremes solars, els para-sols i els castells de sorra, aquelles tranquil·les i paradisíaques valls o els paisatges d’aquell viatge que s’ha anat retransmetent per Instagram. Obro parèntesi, la paraula Instagram m'ha sortit subratllada en vermell, potser és el primer cop que la incloc en un text, la incorporo al diccionari del corrector no fos cas que en el futur continuï, el corrector, acusant-me de poc modern. Tanco parèntesi i reprenem les rutines, les personals i les col·lectives, les que ens venen com a obligades i les que ens obliguem per gust.
Encara que el període de vacances hagi estat un temps de desconnexió important, el retorn a la quotidianitat acostuma a ser ràpid; en un tres i no res et trobes fent d’esma allò tantes vegades repetit, com si fos ahir mateix.  La represa acostuma a anar acompanyada de nous o repetits propòsits que sovint decauen al cap de poc. Les noves normalitats personals  s’entrellaçaran amb les de familiars, companys de tasca, amics, saludats i desconeguts configurant els nostres  horaris pels pròxims mesos. Les  noves rutines  estaran  marcades per l’edat, per la condició de cadascú i els espais compartits. És l’hora d’organitzar el temps escolar, els professionals preparen les aules i les famílies enllesteixen els llibres i els materials mentre àvies i cangurs es fan càrrec dels infants.  
És el moment d’inscriure’s a la piscina, al gimnàs, a pilates o als cursos de cuina; podrem renovar els abonaments dels clubs esportius i dels cicles de teatre o de música. Aviat comprovem, també, que moltes qüestions que no hem tingut presents  mentre ens esbargíem, no s’han esvaït.   Les campanyes perquè es completi la vacunació compartiran espai  als mitjans amb les tertúlies dels que saben de tot i els anuncis de les marques de sempre.  Científics i moviments socials ens recordaran que la crisi climàtica, les precarietats, les injustícies, els desequilibris i les repressions es mantenen. Mentrestant, els polítics persistiran en les seves trifulgues sense atrevir-se a  plantar cara als poders fàctics.
A El Senyor dels anells s’hi pot llegir: només tu pots decidir què fer amb el temps que t'ha estat donat. Va per mi, va per tu. Rutines personals, rutines socials; bon curs, bona temporada.

 

Edicions locals