La llosa del meu poble és particular

Portaveu de Canviem Montmeló

La llosa que cobreix les vies ferroviàries de rodalies i de l’AVE a Montmeló té la particularitat que és propietat d’ADIF (Administrador de Infrastructuras Ferroviarias). Ho és des que el 2010 l’Ajuntament de Montmeló li va cedir els terrenys generats amb el soterrament, desfent-se del compromís d’urbanitzar-los i traspassant-li a aquesta entitat pública empresarial. També es va dissoldre poc abans la Plataforma Cívica pel Soterrament de les Vies, presidida per l’Alcalde de Montmeló, al considerar-se que les reivindicacions havien estat assolides i no calia reclamar res més.

Un cop finalitzat el cobriment de les vies, el 2012, vam estar 5 anys esperant i reclamant que ADIF iniciés la licitació de les obres de la 1a fase (entre els carrers Lluís Companys i Pompeu Fabra). Casualment la licitació es va desencallar el 2017, després que el nostre grup municipal anés a Madrid, es reunís amb diputats i senadores d’En Comú Podem i presentés una proposició no de llei exigint que ADIF complís els seus compromisos.

Les obres es van acabar amb presses per inaugurar el nou espai poc abans de les eleccions del 2019. I alguns acabats ho delataven: Bancs amb 3 potes, que es van haver de canviar; manca de fonts i papereres, que s’han anat afegint; manca total d’ombres, que aquest estiu s’ha començat a pal·liar amb alguna lona; goteres encara per resoldre; portes de l’estació espatllades... Canviem Montmeló hem estat traslladant aquestes mancances al govern municipal, així com la nostra estupefacció pel fet que l’Ajuntament hagi hagut de reformar i pagar lloguer de l’antiga estació, actual “Estació Jove”, mentre ADIF encara li ha de pagar el rescabalament per la cessió anticipada que van fer els veïns de Conge.

Pel que fa a la urbanització de la 2a fase (pont del carrer Pompeu Fabra-direcció Granollers) i la 3a fase del (carrer Lluís Companys-direcció Mollet) el 2018 també es va anunciar a bombo i plateret que s’estaven a punt de licitar les obres. ADIF s’ha de fer càrrec d’aquestes urbanitzacions, costejant-les amb l’aprofitament urbanístic dels 468 habitatges d’obra nova previstos entre les zones de la 3a fase de la Llosa, l’Escorxador, carrer Primer de Maig i actual aparcament sense asfaltar al costat de l’Estació.

A dia d’avui, tot i que l’Ajuntament ja ha modificat el POUM per tal de poder construir tot aquest parc d’habitatge, encara no tenim licitació i ens trobem amb uns espais de la llosa deixats, abandonats i perillosos. Hem denunciat en més d’una ocasió actes de vandalisme en el seu interior, gent que s’hi cola, acumulació de deixalles, presència de plagues de rates... També hem denunciat reiteradament que tot el manteniment, vigilància i neteja de la zona de la Llosa, durant les demores en les obres per part d’ADIF, vagin a càrrec de l’Ajuntament de Montmeló.

Després d’haver-nos ofert a l’Alcalde i al govern municipal per fer front comú per tal que es compleixin urgentment els compromisos d’urbanització contrets, tornem a reiterar públicament l’oferiment ara des d’aquest espai. Creiem que l’Ajuntament de Montmeló ha de prendre la iniciativa, si no el volen escoltar insistir i sinó iniciar les obres d’urbanització per compensació. El que no ens podem permetre és un espai tan gran i central del poble, tancat, brut i per a ús particular. Si seguim sense resposta ni reacció, Canviem Montmeló optarem, com vam fer el mandat passat, per elevar les reivindicacions a través del grup parlamentari d’En Comú Podem, al Congrés de Diputats.

Esperem que la situació es desencalli d’una vegada i tinguem el nucli urbà que Montmeló es mereix.

Edicions locals