Padró, eleccions i joc polític

L'opinió dels lectors

D'aquí a pocs dies se celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya. En els períodes electorals, els programes dels partits estan plens de promeses que difícilment compleixen si arriben al poder, com ara el compromís que van assumir el PSOE i Unidas Podemos de derogar l'anomenada llei mordassa i que encara continua vigent, amb la finalitat única de penalitzar la dissidència política.
El que es fa i es diu quan s'està al govern o s'està a l'oposició és, sovint, diametralment oposat.
El govern actual de Mollet és una coalició entre PSC i Podemos. Des de Mollet Acull fa mesos que denunciem que no s'empadrona persones sense domicili fix. La llei diu que tot ciutadà té l'obligació d'empadronar-se al municipi on viu i que els ajuntaments han de facilitar-ne el procés. No és obligatori aportar cap títol de propietat o de lloguer i si algú no vol empadronar persones que viuen al seu habitatge, no n'està obligat. És en aquests casos on apareix la figura de l'empadronament sense domicili fix. Es comprova que la persona viu efectivament a la població i se la inscriu en una dependència municipal. És una pràctica que porten a terme alguns municipis però n'hi ha d'altres que, tot i que la llei és clara i que hi ha informes del Fòrum de Síndics de Catalunya que ho avalen, s'hi neguen.

Molts dels drets de ciutadania estan vinculats al padró, com ara la sanitat i l'educació, Les persones que no estan empadronades es veuen abocades a la desatenció i a la marginalitat. Negar l'accés a la sanitat en època de pandèmia suposa tenir un sector de la població sense les mínimes garanties sanitàries.

Fa uns dies sortia a la premsa que el grup de Podemos de Premià denunciava l'Ajuntament maresmenc per posar molts entrebancs a l'empadronament, que és justament el que fa el govern molletà no permetent l'empadronament sense domicili fix. Quina és la diferència? Que a Premià Podemos està a l'oposició i que a Mollet governa en coalició amb el PSC. El poder té la virtut de desemmascarar la veritable cara de la gent.

La majoria dels sol·licitants d'empadronament sense domicili fix són persones racialitzades i nascudes fora de l'estat espanyol, cosa que denota el caràcter racista d'aquesta pràctica vulneradora de la llei del padró.

El partit que es presenta a les eleccions amb un cap de llista que ha estat ministre de sanitat nega l'accés a la sanitat pública a centenars de ciutadans i la formació que governa amb ell i que en el seu programa inclou la frase “que els municipis impulsin polítiques d'empadronament actiu” avala i promou aquestes polítiques excloents.

Des de les plataformes Mollet Acull i Vallès Oriental Vol Acollir mai no deixarem de denunciar les polítiques racistes i ens dol que la vulneració de la llei del padró provingui de forces que s'autoanomenen progressistes, demostrant que el discurs de la ultradreta impregna la vida política i que hi ha molts polítics sense escrúpols que el compren per tal d'arribar al poder o mantenir-s'hi.

Carles Peña Peña – Mollet Acull/Vallès Oriental Vol Acollir.
 

Edicions locals