La salut no ha de ser un negoci mai

L'opinió dels lectors

Que la salut és el més important que té l'ésser humà, ho hem tingut sempre clar i molt més des que es va iniciar la pandèmia. Ara s’ha convertit en el tema principal de conversa, ens preocupa i sembla que alguns com les mútues privades han vist que poden treure rendibilitat de la nostra por, i ja tenen un 33% de clients i va en augment.
La guerra de preus entre les companyies asseguradores, el deteriorament de l’atenció primària i la sanitat pública en general conformen l’escenari perfecte que empeny cada cop a més gent a contractar assegurances privades amb la convicció o falsa promesa que gaudiran d’una millor atenció sanitària.
Ara explicarem per què és falsa. Les mútues són un negoci i qualsevol negoci vol tenir guanys.  El seu guany està, com sempre, a la lletra petita, en què ens diuen que ens cobreix tot, consultes, proves, operacions, etc. per un cost mínim cada mes i sense límits ni de temps o quantitat.
La realitat és que si malauradament necessites proves sí que tenen un límit en funció del preu o et cobren un complement, el mateix passa amb les operacions, si té complicacions et cobraran complement per dia d’ingrés i, si no pots fer front a aquest pagament, et derivaran a la sanitat pública, així de clar. O sigui que estarem pagant una atenció mèdica dues vegades.
A les plataformes que defensem la sanitat pública ens preocupa i molt que la ciutadania tingui la percepció que ja és tard, que no podem fer res. Quan va començar la pandèmia i estàvem confinats vam prendre consciència de la importància dels nostres sanitaris, que la tasca que duia a terme la sanitat pública no l’havíem reconegut prou i ara que hem hagut d'aprendre que una pandèmia mundial no és una qüestió de dies, que costarà molts mesos veure la llum, ara que veritablement veiem que el virus és greu i posa a prova tots els sistemes sanitaris del món, ara ens rendim.
Que el sistema pot millorar i molt? Sí
Que fan falta més facultatius, infermers, investigadors i sobretot més CAPS i Hospitals? Sí
Que la gestió política no és segurament la més adient? Sí
Però també és veritat que l’única solució és exigir i lluitar per aquest sistema que és públic, que dóna les mateixes oportunitats a tothom independentment del nivell adquisitiu i per això és igualitari i universal.
Des de la Plataforma del  Baix Vallès/Marea Blanca, volem fer una crida per lluitar, val la pena.
Volem ser pacients/usuaris  i no clients, volem millorar i no vendre la Sanitat Pública, volem que les autoritats prenguin nota i facin la seva feina però sobretot volem dir a qui ens senti que NO ENS RENDIREM.

Encarna Guardia , Activista de la plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès/Marea Blanca de Catalunya

 

Edicions locals