Demanem feina i exigim fer-la amb dignitat

L'opinió dels lectors

Dos dies abans que es declarés l'estat d'alarma es van tancar els mercats ambulants, vam ser els primers, juntament amb els teatres i els cinemes. Els venedors, carregats amb els articles de primavera acabats de pagar i, per tant, descapitalitzats, ens vam veure obligats a tancar-nos durant quinze dies. Als quals els van seguir quinze més... i quinze més... i quinze més, fins a completar tres mesos.

Sense temps per reaccionar, sense saber fins quan duraria allò. Vam pagar les nostres lletres al banc, el lloguer del local on guardem el gènere i la mensualitat del vehicle. Ens van dir que aquell mes no ens cobrarien la seguretat social "els autònoms", i ens els van cobrar. Ens van dir per televisió en directe que ens donarien una ajuda, i la majoria, avui, encara no hem cobrat un cèntim. I com que l'Agència Tributària té la nostra activitat en el sistema de mòduls, el quinze de maig, vam pagar l'IRPF com si haguéssim ingressat la mateixa quantitat que en el trimestre anterior, quan en realitat, els ingressos van ser zero.

I ara, quan semblava que anàvem a començar a treballar, en unes zones ens diuen que només començaran amb el vint-i-cinc per cent de les parades fins a arribar a col·locar només la meitat del mercat, deixant sense menjar a l'altra meitat. En altres llocs, ens traslladen a zones inhòspites, allunyades del centre i sense serveis mínims. I altres ajuntaments ni tan sols tenen cap pla per iniciar l'activitat del mercat ambulant.

Davant d'aquest escenari absurd i surrealista, la majoria de paradistes no ens atrevim a invertir en articles de temporada d'estiu -els de la primavera ja no són vendibles - perquè si en un mercat hem de treballar cada quinze dies, en un altre no té ni previst obrir i en altres ens volen expulsar de la ciutat per enviar-nos a un camp de patates: Què fem?, on està l'economista que resol la nostra economia? Perquè els rebuts segueixen arribant al nostre compte bancari i els impostos se segueixen pagant.

A Granollers, van començar amb mal peu. El pla que tenia consistia a anar disseminat per totes les placetes de la ciutat les parades del mercat que, des de sempre, han estat ubicades al centre. Després de dues concentracions de venedores i tres reunions amb l'equip municipal que porta el mercat, ara, les parades començaran a treballar en la seva ubicació habitual.

Mollet, sempre ha estat per "donar-lo menjar a banda". S'han celebrat dues reunions amb responsables municipals de les quals només hem aclarit que el retorn de les parades d'articles no alimentaris no està previst encara i descobrim que, sembla ser, que sona la idea de traslladar el mercat als afores. 

El Real Decret-llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, publicat el passat 10 de juny, diu en el seu article 11: "Les administracions competents hauran d'assegurar el compliment pels titulars dels establiments comercials de venda al detall o majorista de qualsevol classe d'articles de les normes d'aforament, desinfecció, prevenció i condicionament que aquelles determinin".

En qualsevol cas, hauran d'assegurar-se l'adopció de les mesures organitzatives que resulten necessàries per evitar aglomeracions i garantir que clients i treballadors mantinguin una distància de seguretat de, com a mínim, 1,5 metres. Quan no sigui possible mantenir aquesta distància de seguretat, s'observaran les mesures d'higiene adequades per prevenir els riscos de contagi.

Les administracions competents prestaran espacial atenció a les particularitats dels centres i parcs comercials i dels mercats que desenvolupen la seva activitat a la via pública a l'aire lliure o de venda no sedentària comunament anomenats "mercadillos". I en el seu article 2 seran d'aplicació en aquelles províncies, illes o unitats territorials que hagin superat la fase 3 del Pla per a la Transició fins a una Nova Normalitat, i en les quals hagin quedat sense efecte totes les mesures de l'estat d'arma. La qual cosa vol dir, que arribada la "Nova Normalitat", pels volts de Sant Joan, el mercat ambulant es pot muntar de la mateixa forma que es feia amb anterioritat al confinament. Guardant, això sí, les mesures de distància i sanitàries. 

Res de treure el mercat ambulant del poble, res de distanciar les parades, res d'estigmatitzar ni criminalitzar als venedors. Estem a l'aire lliure, on el risc de transmissió i concentració vírica és menor que en el mercat de proveïments o un centre comercial, podem respectar i fer respectar les mesures d'higiene i distanciament igual que qualsevol comerç de la ciutat, evitar aglomeracions indicant a la nostra clientela que facin cues i atenent d'un en un com ho fa qualsevol establiment obert avui dia.

Se'ns està tractant com si fóssim nosaltres els culpables del contagi. Doncs una dada: Quasi no existeixen casos de contagis entre  el nostre col·lectiu i vam estar venent amb tota normalitat fins a l'11 de març.

Amb una mica d'empatia per part dels polítics i un esforç mínim dels tècnics, podríem començar ja la nostra activitat comercial que és també una demanda de la clientela que vol comprar els productes on ho estava fent habitualment, si és que no hi ha algun interès en què no sigui així. 

Demanem treballar com la resta del comerç i a més, exigim fer-ho amb dignitat.

Josep Martín

Vicepresident de l'Associació de Marxants

de les comarques barcelonines
 

Edicions locals