Mollet, 1938. Iemen, 2018

L'opinió dels lectors

Aquest any fa vuit dècades que l’aviació de l’exèrcit del dictador Francisco Franco bombardejava els pobles i ciutats catalans provocant mort, fam i desesperació. Desenes de persones civils van morir a Mollet del Vallès sota les bombes, igual que a Granollers, Barcelona, Madrid, Gernika, Màlaga i molts altres indrets... Encara hi ha gent gran molletana que recorda les sirenes i el pànic que van patir quan eren molt petits.
Ara, 70 anys després, això mateix està passant al Iemen. Mercats, hospitals, casaments, edificis residencials i fins i tot autobusos escolars estan sent bombardejats per l'Aràbia Saudita amb l’objectiu d’imposar un govern afí. Segons l’ONU, més de 6.500 civils han mort al Iemen des de l'any 2015 a causa de les bombes, la fam i les malalties provocades pel règim saudita. Però el règim seria incapaç de dur a terme aquestes atrocitats sense l’ajuda d’altres països com els Estats Units, el Regne Unit... O l’Estat Espanyol.
Aquests dies, per exemple, hem vist com el govern central autoritzava la venda de 400 bombes a la monarquia saudita, i el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ho intentava justificar dient que són bombes que no provocaran “desgràcies” perquè són de “precisió”.
Des d’Aturem la Guerra primer volem deixar clar que quan es maten desenes de civils bombardejant un mercat, un hospital o un autobús escolar, no estem parlant de “desgràcies” sinó de crims de guerra. I segon, tant és quin tipus de bombes siguin quan el que les llença té la intenció de crear el caos i la desesperació. Perquè igual que l’exèrcit feixista de Franco, el règim saudita es dedica a bombardejar objectius civils com a part de l’estratègia de guerra. Sense anar més lluny, la setmana passada unes bombes de “precisió” saudites van bombardejar un magatzem d’aliments al Iemen, el país amb la major catàstrofe humanitària del planeta.
Condemnem aferrissadament la venda d’armes del govern espanyol a un règim criminal com el d’Aràbia Saudita, i els intents de justificar-ho. També volem recordar que l’estat espanyol és el setè exportador d’armes del món, que aquestes exportacions s’han fet tant amb els governs del PP com del PSOE i que els principals bancs del país inverteixen milions d’euros en aquesta indústria de la mort. No oblidem el que vam patir nosaltres el 1938, no ens deixem enganyar per les paraules del ministre, construïm una societat on prevalgui la pau, la solidaritat i una indústria que respecti els drets humans.

 

Edicions locals