Comencem?

Sòcia de la cooperativa Ensó

El passat mes de gener vam engegar l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Els Ateneus Cooperatius són espais de trobada, aprenentatge, reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social que esdevenen punts de referència als territoris des d’on poder visibilitzar l’economia social i solidària (ESS).

De manera transversal l’objectiu és generar riquesa i ocupació de qualitat. Els reptes dels ateneus són amplis, com a recursos de nova creació que arriben als territoris i busquen enxarxar-nos i col·laborar: explicar què és l’ESS i generar recursos experts per acompanyar en la creació de nous projectes que operen amb lògiques empresarials que busquen la satisfacció de les persones per sobre del lucre.

Hi ha una altra manera de fer les coses? Som una alternativa real? Existeixen molts “mites i creences” al voltant de l’ESS, i és cert que a les escoles, universitats, gestories, assessories, administració, etc., se’n parla poc. Allò que no coneixem, ens genera por o desconfiança? Possiblement no ens ensenyen a cooperar, i massa sovint els ritmes actuals ens porten cap a la individualitat i la recerca de la pròpia supervivència. Podríem generar projectes col·lectius que permetin donar resposta a necessitats col·lectives? Cal una reflexió al voltant de la lògica empresarial actual i per això és important parlar obertament de què entenem per ESS i fer arribar a la població exemples concrets que ens permetin anar més enllà d’allò que crèiem o que ens havíem pensat que era...

Posem realitat sobre la taula. Avui toca iniciar aquest espai d’opinió en el que pretenem plantejar els debats actuals al voltant de l’ESS i poder visibilitzar exemples concrets que ja fa temps que treballen a la comarca. Perquè el tot és més que la suma de les parts. Comencem!

Edicions locals