Uns 80 voluntaris recullen 40 sacs de residus a la llera del Besòs

Una vuitantena de persones van participar en la jornada de neteja ItineraRius Let’s Clean Up

Societat

Uns 80 voluntaris recullen 40 sacs de residus a la llera del Besòs
Uns 80 voluntaris recullen 40 sacs de residus a la llera del Besòs | Consorci Besòs Tordera

Una vuitantena de persones van participar diumenge a la segona activitat dins el cicle ItineraRius, emmarcada en aquest cas dins la campanya Let’s Clean Up Europe, una iniciativa d’àmbit europeu que promou la millora i conservació dels espais naturals mitjançant accions de neteja i que a Catalunya coordina l’Agència Catalana de Residus.

La jornada va tenir lloc en una zona del riu Besòs compresa entre els municipis de Montornès del Vallès, Montmeló i Martorelles. En total, s’han omplert 40 sacs de diferents residus: 12 d’envasos i plàstics, 1 de paper i cartró, 2 de vidre i 25 d’altres tipus de deixalles. A més, es van recollir algunes deixalles de major volum, com pneumàtics, cadires i tubs i cintes d’ús industrial, i es van detectar abocaments de runes i matalassos que seran recollits per les brigades corresponents.

A més de la recollida de residus, la mainada va gaudir del taller de dibuix organitzat per la Fundació RIVUS, que exposava les figures d’algunes de les espècies més emblemàtiques dels nostres rius, com la llúdriga, l’ànec collverd, la tortuga de rierol i la granota verda, i que els més petits han hagut de reproduir.

La matinal va comptar també amb la col·laboració i participació de les delegacions de Creu Roja de Granollers i Mollet del Vallès que, a més de fer neteja de l’entorn, va oferir un taller de primers auxilis.

La jornada es va tancar amb una visita guiada a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) Montornès del Vallès durant la qual es van explicar els processos de depuració als quals se sotmeten les aigües residuals per poder-les abocar al medi fluvial en condicions òptimes per a la vida aquàtica.

#ItinerariusLetsCleanUP s’ha desenvolupat en una zona inclosa des de l’any 2016 dins la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea i ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de Martorelles, Montmeló i Montornès del Vallès; de les entitats Creu Roja i Montornès Animal, i amb el suport de Sorigué.

ItineraRius, impulsat pel Consorci Besòs Tordera i la Fundació RIVUS, neix amb l’objectiu d’acostar d’una manera respectuosa i conscient la ciutadania als rius de les conques del Besòs i de la Tordera, descobrint camins fluvials plens de patrimoni natural, hidràulic i històric, així com de biodiversitat, dotant així de valor afegit la part esportiva d’aquest tipus d’activitats.

Edicions locals