Febrer i els factors que influeixen en la pluja

Tres tipus de precipitació en funció de com es produeixen

Observant el temps

Febrer i els factors que influeixen en la pluja
Febrer i els factors que influeixen en la pluja

Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.

La pluja es deu a un procés conegut com el cicle de l'aigua. El sol escalfa la dels oceans, la qual s'evapora cap a l'aire com a vapor d'aigua. Corrents ascendents d'aire porten el vapor a les capes superiors de l'atmosfera, on la menor temperatura provoca que el vapor d'aigua es condensi i formi els núvols, grans masses d'aire que contenen petites gotes d'aigua o cristalls de gel. Aquestes microscòpiques gotetes –que es formen quan l'aire ascendeix a una determinada alçada i descendeix la temperatura– és el que es coneix com a punt de rosada. Aquestes diminutes gotes s'agrupen entorn de partícules sòlides presents en l'atmosfera –pols, fang, sal marina, cendres, o contaminants de l'activitat humana– i es van unint entre elles per formar gotes més grans, augmentant la seva massa en més d'un milió de vegades. En tornar-se més pesades, cauen cap a terra per l'efecte de la gravetat, donant origen a la pluja.

Hi ha una sèrie de factors que intervenen en la formació de la pluja. Un dels més rellevants és la temperatura de l'atmosfera, la humitat i la pressió atmosfèrica. La pluja és aigua en estat líquid, però a vegades pot ser sòlid (calamarsa i neu). Les gotes no tenen forma de llàgrima, com es sol pensar. Les petites són gairebé esfèriques, mentre que les més grans estan aplanades.

La pluja pot originar-se en diferents tipus de núvols, generalment nimboestrats i cumulonimbus, així com en diferents sistemes organitzats de cèl·lules convectives. Es donen tres tipus de precipitació, depenent de com es produeixin. Convectiva: es produeix en condicions d'inestabilitat atmosfèrica, quan l'aire calent i humit ascendeix per convecció i, en refredar-se, forma núvols de desenvolupament vertical o cumulonimbus que poden produir precipitacions de tipus tempestuós, les típiques d'estiu. Orogràfica: es produeix quan una massa d'aire humit es desplaça i troba en el seu camí un relleu important. La massa d'aire ascendeix sobre ell, refredant-se a mesura que ascendeix fins a aconseguir el seu punt de rosada, moment en el qual es condensa i produeix precipitacions. Frontal: es produeix quan es forma un front o zona de contacte entre masses d'aire amb diferent temperatura i humitat.

Edicions locals