Una intrusió de pols africana incrementa la contaminació atmosfèrica al Baix Vallès

La Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació de partícules en suspensió

Societat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric a la conurbació de Barcelona. Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) van detectar ahir dilluns un augment important de partícules, a causa d'una intrusió de pols de l’Àfrica.

La mitjana diària dels nivells de PM10 d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ en més d’una estació de mesurament de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric (àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat). En concret, a l'estació de mesurament de Mollet del Vallès, la qualitat de l'aire avui és pobre amb un índex de 70 μg/m³ de PM10. La previsió indica que els nivells es mantindran elevats, ja que es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi i que les condicions de dispersió no millorin significativament.

Entre els municipis de la ZPE de la conurbació de Barcelona hi ha gairebé una desena del Vallès Oriental: Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Fost de Campsentelles.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas, les partícules que s’emeten per causa de les activitats humanes, que s’afegeixen a les que hi ha presents a l’atmosfera per motius naturals. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania prioritzar el transport públic i reduir els desplaçaments amb vehicle privat i regular la climatització de les llars i establiments.

Edicions locals