La ruta 'L’estiueig de Carmanyola' es farà el diumenge

L'activitat, que va ser ajornada, recorrerà els carrers del municipi des d'una perspectiva cultural i històrica

Cultura

Una de les famílies conegudes com 'estiuejants de carmanyola'
Una de les famílies conegudes com 'estiuejants de carmanyola' | Ajuntament de Montmeló

La ruta històrica L'estiueig de Carmanyola se celebrarà el diumenge a les 11 h. L'activitat estava programada pel dia 8 amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), però va haver de ser posposada degut al risc de pluja.

L'estiueig de Carmanyola és una passejada cultural pels carrers del poble, que parla del ric patrimoni modernista i noucentista de la població. El nom de la ruta recorda que des de finals del segle XIX, Montmeló va ser una de les destinacions més populars per anar a passar les llargues temporades d'estiu. La seva situació, propera a Barcelona, l'existència de l'estació de ferrocarril, els seus paratges naturals i el clima, van propiciar que estiuejants de diferents classes socials triessin el municipi com a destinació.

Aquesta proximitat va permetre amb el temps que moltes famílies estiuejants s'establissin al poble durant el període estival i anessin a treballar cada dia a la ciutat, tornant al vespre. Per això els habitants de Montmeló anomenaven a aquestes famílies 'estiuejants de carmanyola'.

L'activitat gratuïta tindrà el punt de partida a la plaça Joan Miró, just davant del Museu Municipal i finalitzarà a la Torreta amb un aperitiu i jocs infantils i esportius que practicaven les famílies burgeses modernistes. La ruta ha comptat amb la col·laboració i el treball conjunt del Museu Municipal, l'Arxiu Municipal i el Centre d'Estudis de Montmeló.

Edicions locals