El jaciment romà Mons Observans celebra el desè aniversari

L'assentament entre Montornès i Montmeló data del primer moment de la romanització

Cultura

Durant la celebració es va fer un espectacle amb legionaris romans
Durant la celebració es va fer un espectacle amb legionaris romans | FOTO: Ajuntament de Montornès

Després d'uns anys d'excavacions, a finals d'octubre del 2012, s'inaugurava el Parc Arqueològic i de Natura de Can Tacó i Turó d'en Roina, entre Montmeló i Montornès, que es batejava com a Mons Observans, un projecte museístic que posa en valor aquest important jaciment del primer moment de la romanització. Diumenge, el jaciment celebrava deu anys amb activitats especials en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni.

Durant aquesta dècada, el jaciment ha esdevingut un indret d’excavació i estudi per a estudiants d’arqueologia, així com un espai de referència per conèixer els primers temps de la romanització a la península. Durant les intervencions arqueològiques, concretament el 28 d’octubre de 2008, el Govern de la Generalitat va declarar l’espai Bé Cultural d’Interès Nacional.

A més de les visites regulars (lliures, guiades i teatralitzades), l’espai ha estat l’escenari de nombroses activitats culturals i lúdiques com conferències, tallers, clubs de lectura, concerts, espectacles i trobades gastronòmiques, bona part d’elles englobades en la programació Nits d’estiu a la romana.

Mons Observans és un assentament romà construït al darrer terç del segle II aC dalt d'un petit turó de 120 metres d’altitud sobre el nivell del mar des d’on es podien controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana, entre les quals destacava la via Augusta (aleshores Via Hercúlia), després de la conclusió de les guerres celtibèriques i abans de la fundació de les primeres ciutats romanes com Beatulo o Iluro.

Amb una superfície propera als 2.500 metres quadrats, el jaciment conté una part residencial, patis, estances, zones de servei i dues cisternes de grans proporcions. La singularitat del jaciment ve remarcada per les notables restes de pintura mural romana de primer estil pompeià recuperades en diversos àmbits de l'assentament.

De celebració

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, més d'un centenar de persones es van aplegar diumenge per celebrar l'aniversari del jaciment, fruit d’una estreta col·laboració institucional i científica entre els ajuntaments de Montmeló i Montornès, i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. En la trobada es van realitzar visites teatralitzades i es va oferir un espectacle sobre legionaris romans en l'assentament. La celebració va acabar amb un brindis i parlaments a càrrec dels alcaldes de Montornès i Montmeló, José A. Montero i Pere Rodríguez; les regidores de Cultura d’ambdós municipis, Mercè Jiménez i Ariadna Ojeda; la cap del Servei de Patrimoni Arqueològic i Palenteològic de la Generalitat, Maite Miró; i el director científic del projecte de recerca Can Tacó - Turó d’en Roina, Josep Guitart.

Edicions locals