El Fitkam més professionalitzat i més feminitzat

La direcció artística valora l'interès que genera el festival entre programadors i companyies, i destaca la rellevant presència de dones al cartell

Cultura

Tastet del nou xou de Pentina el gat durant la presentació del Fitkam
Tastet del nou xou de Pentina el gat durant la presentació del Fitkam

Els dies 28 i 29 de maig tornarà el Fitkam (Festival infantil i juvenil de teatre KACU MENSI) en la seva essència, sense restriccions ni mascaretes, amb més espectacles que mai i amb un destacat protagonisme femení.

El nou equip de direcció artístic format per Marta Martí i Montse Homs destacaven dimarts als Jardins de la Torreta, durant l'acte de presentació del festival, que volien "recuperar l'esperit de festa de prepandèmia".

A banda de tornar al carrer –inclosa alguna experiència itinerant–, totes dues van recalcar que cada any el Fitkam s'està professionalitzant més, tenint en compte que hi assisteixen molts programadors per detectar i posteriorment fitxar companyies, però també que cada cop són més les companyies professionals que hi volen participar.

D'aquesta manera, el Fitkam s'adreça a tres perfils ben diferents: les companyies i els programadors, sense oblidar la resta d'assistents. "Volem que el públic de Montmeló se'l senti seu, però que també sigui un espai important d'exhibició per a professionals, perquè generi mercat i que a les companyies els compensi venir i mostrar els seus treballs; i que els programadors i programadores que vinguin hi troben força propostes per veure", explicava la Marta Martí.

Enguany han estat un centenar les propostes rebudes per actuar al Fitkam i de manera ben natural i conseqüent a les companyies presentades, Martí i Homs han apostat per donar-li un major paper a les dones.

"Teníem moltes propostes protagonitzades i dirigides per dones", deia la Montse Homs, i així les va portar a decidir "fer una línia de dones i circ, que pot ser molt interessant i que pot empoderar un sector que no té tanta visibilitat com sembla". En aquest sentit, la codirectora lamentava que "a les companyies d'arreu hi ha més homes que dones generalment".

Les codirectores no van deixar passar l'oportunitat d'agrair la tasca feta pel seu antecessor al càrrec, l'Agustí Coll, de qui deien que "ha deixat el terreny molt ben preparat".

Contents per deixar enrere les restriccions

L'Ajuntament montmeloní es mostra satisfets de tornar a organitzar aquest festival sense restriccions i en un format com els prepandèmics. "Han estat dos anys molt difícils per la cultura i estem molt contents de poder-lo recuperar en plenitud", deia el batlle, Pere Rodríguez, qui encoratjava la ciutadania a assistir-ho amb l'objectiu d'assolir un "ple absolut".

En la mateixa línia, la regidora de Cultura, Ariadna Ojeda, celebrava que "ja comencem a tenir aquesta normalitat tan volguda per tothom". També destacava la voluntat que han tingut en la present edició de "posar una mica més en valor la paritat en la programació" i avançava que de cara al 2023, coincidint amb la desena edició, "li haurem de donar alguna volta més o fer alguna cosa innovadora.

Pere Rodríguez, Ariadna Ojeda, Marta Martí i Montse Homs

La programació

Entre les novetats més destacades hi ha l'esmentat cicle Dones i Circ, un circuit de tres espectacles protagonitzats per les artistes Silver & Gols, la montmelonina Sara Pons i The Sistars, on es busca visibilitzar la presència de les dones en aquesta disciplina artística. 

En aquesta edició hi haurà quatre estrenes de gèneres diferents, per una banda, la companyia Pentina el Gat presentarà el seu espectacle itinerant Pista si us plau, que anirà de la plaça de la Vila als Jardins de la Torreta, i que dimarts ja va fer-ne un tastet durant l'acte de presentació del Fitkam.

La Sala Polivalent acollirà els altres nous espectacles. L'espectacle inaugural anirà a càrrec del Col·lectiu Mur que mostrarà per primer cop De tu a tu, una peça de circ inclusiu i experimental creada de manera col·laborativa entre diferents artistes del món del teatre i del circ.

La veterana companyia Teatre Mòbil visita de nou el Fitkam per presentar la seva nova obra de pallassos, L'odissea del riure perdut, pensat per fer riure a tota la família, canalla i adults.

I, finalment, Compagnie du sarment portarà una proposta innovadora La tenda – Fantasia nocturna per a dues actrius, un músic, un videoartista i uns quants monstres, una obra que aborda la por des d'una mirada diferent, amb una escenografia, música acusmàtica en directe i vídeo gegant en temps real, fan que el públic visqui una aventura en viu i singular.

Les entrades ja estan a la venda a entràpolis.com i tota la programació es pot consultar a fitkam.cat.

Edicions locals