Abril, el mes dels colors de l'arc de Sant Martí

Aquest fenomen s'ha vist diverses vegades en les darreres setmanes

Observant el temps

Abril, el mes dels colors de l'arc de Sant Martí
Abril, el mes dels colors de l'arc de Sant Martí

Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.
 

L'arc de Sant Martí és un grup d'arcs concèntrics, amb colors que van des del violeta fins al vermell,
produïts en l'atmosfera sobre una “pantalla” de gotes d'aigua (gotes de pluja o gotetes de plugim
o de boira) amb la llum procedent del sol o la lluna.

No és freqüent distingir tots els denominats colors de l'arc de Sant Martí (vermell, taronja, groc, verd, blau, índigo i violeta). El color violeta sempre apareix a l'interior de l'arc i el vermell, en l'exterior. A vegades pot aparèixer de manera simultània a l'arc de Sant Martí primari un arc de Sant Martí secundari, com es veu en aquesta fotografia captada el dia de Sant Jordi des de Mas Corts (Sant Fost). L'arc de Sant Martí secundari és molt menys brillant que el primari i és el doble d'ample que aquest últim. A més, els colors estan invertits. El cel apareix més fosc entre els arcs primari i secundari, que a l'interior de l'arc primari; aquesta zona més fosca es coneix com a banda fosca d'Alejandro.

Des de llocs especialment elevats, com un pujol, l'observador pot veure arcs de Sant Martí majors que un semicercle. Des d'un lloc excepcionalment molt alt, com un avió, és possible observar un arc de Sant Martí que formi un cercle complet.

Edicions locals