Març plujós. Saps com es diu l'olor de pluja?

Quin és el nom tècnic d'allò que en diem olor a terra mullada?

Observant el temps

Març plujós. Saps com es diu l'olor de pluja?
Març plujós. Saps com es diu l'olor de pluja?

Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.

Petricor, del grec Petri (pedra) i Khor (el fluid que corre per les venes dels Déus en la mitologia grega), és la fragància que percebem després d'haver plogut. Es produeix perquè les plantes traspuen un determinat oli durant èpoques de sequera perquè les llavors no germinin.

Aquest oli queda absorbit en la superfície de les roques, principalment les sedimentàries, i les argilenques. I en caure la pluja es produeix una reacció química i és alliberat en l'aire.

Aquesta aroma tan característica, que anomenem col·loquialment "olor de terra mullada", s'origina d'una combinació dels olis de les plantes i dels bacteris presents en la terra. Aquesta combinació es coneix com a geosmina. Es tracta d'un component químic que és produït per un bacteri denominat Streptomyces coelicolor o bacteri d'Albert i per alguns altres cianobacteris presents en la terra que són perceptibles quan la terra s'humiteja; quan plou.

La imatge és de la Font Better, una de les fonts més cabaloses de la Serralada de Marina a Sant Fost de Campsentelles. L'aigua neix de manera natural mitjançant la confluència de les aigües subterrànies de les torrenteres de les muntanyes de la Conreria. Hi ha constància que el 1937, l'empresa Aigua Mineral Better, comercialitzava i distribuïa amb ampolles, l'aigua que brollava de la font.

Edicions locals