Prop de 50.000 joves del Vallès Oriental podran acollir-se al bo jove de 250 euros mensuals per ajudar a pagar el lloguer

El PSC es congratula de la mesura i demana a la Generalitat que es posi 'les piles' i aposti per un parc d'habitatge públic protegit

Societat

Redacció / ACN

Prop de 50.000 joves del Vallès Oriental podran acollir-se al bo jove de 250 euros mensuals per ajudar a pagar el lloguer. Així ho anunciaven des del PSC del Vallès Oriental, en una roda de premsa celebrada divendres passat, on els socialistes de la comarca es van congratular de la mesura i van reclamar a la Generalitat que "es posi les piles i aposti per un parc d'habitatge públic protegit i comenci també a desplegar polítiques d'habitatges que ajudi a tota la ciutadania i especialment els joves", deia Raúl Broto, secretari d'Àrea de Planificació Política del PSC Vallès Oriental i Moianès.

De fet, segons Broto: "En l'àmbit d'habitatge el partit socialista complim. Els ajuntaments socialistes compleixen. Complim des de les oficines locals d'habitatge que milloren l'accés al lloguer i amb l'habitatge social, sent conscients que tenim una capacitat d'acció molt limitada. Qui no compleix és la Generalitat que és qui té les competències i els recursos".

Broto apuntava que el preu del lloguer ha incrementat a la comarca un 30% en els darrers 8 anys: "Hem passat de pagar per un lloguer 470 euros mensuals de mitjana l'any 2014 a destinar 673 euros, un augment de més de 200 euros", asseverava i afegia: "El 2008, a Catalunya, el 54% dels menors de 29 anys tenia un pis en propietat. Això ara mateix és un 26%". Un canvi de paradigma que segons el secretari d'àrea de Planificació Política, aboca els joves a anar cap a la modalitat de lloguer.

En aquest sentit, s'hi referia també Laura Jara, Secretària de Drets Socials JSC Vallès Oriental, qui assenyalava que a Catalunya "hi ha un gran problema d'accés a l'habitatge a causa de la precarietat laboral i la manca d'oferta assequible, perquè la Generalitat no adoptat les mesures necessàries per dur a terme un parc públic d'habitatge".

Amb tot, Jara es congratulava de la nova mesura aprovada pel govern: "Aquests 250 euros facilitaran molt que els joves puguin iniciar els projectes de vida al nostre territori. Una mesura a la qual es podran acollir prop de 50.000 joves a la nostra comarca", indicava.

Tanmateix, demanava també la implicació del govern català: "Volem demanar a la Generalitat que estableixi amb 900 euros el preu màxim de lloguer per rebre aquest bo, que són els que s'ajusten a la realitat del preu de lloguer del nostre territori", deia Jara, destacant que encara queda molta feina per fer en l'àmbit de l'habitatge.

Mentre que Arnau Ramírez, Diputat del PSC al Congrés recordava que l'article 47 de la Constitució Espanyola que diu que l'habitatge ha de ser un dret per a tots i totes s'ha de "complir" i posava èmfasis en les millores aportades des del Govern: "Abans de l'arribada de Pedro Sánchez al Govern, el PP va fer una llei del sòl que va encarir els terrenys i l'habitatge convertint-lo en moltes ocasions en un luxe. El Govern de Pedro Sánchez vol fer que l'habitatge estigui a l'abast de totes les butxaques".

La PAH titlla de "sense sentit" el bo jove

Per altra banda, des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha qualificat de "sense sentit" i "ineficient" el bo jove, aprovat aquesta setmana al Consell de Ministres. A través d'un comunicat, el col·lectiu lamenta que el govern espanyol "dona llargues i no s'atreveixen a afrontar la situació d'emergència cronificada que fa anys que vivim". Reclama que "rectifiquin" i incloguin a la llei d'habitatge "mesures per a donar solucions als desnonaments, als deutes per a tota la vida, i perquè aquelles persones més vulnerables puguin accedir als lloguers socials".

Qui es pot beneficiar del bo jove?

La mesura aprovada dimarts de la setmana passada pel Consell de Ministres s'adreça a joves de 18 a 35 anys que tinguin un contracte laboral que no superi els 24.318 euros anuals i tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener. L'ajuda s'aplicarà a cada jove i no a cada habitatge, per tant, en pisos compartits podrà haver-hi més d'un beneficiari.

El bo jove es podrà percebre durant un màxim de dos anys i les autonomies tindran la possibilitat de completar-lo amb una ajuda addicional d'un màxim del 40% del lloguer descomptat el bo jove. El límit màxim que es podrà rebre sumant els ajuts serà del 75% del lloguer. També es podrà compatibilitzar amb altres ajudes com l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

Els topalls de la renda mensual de l'habitatge se situarà en 600 euros, ampliables a 900 en zones amb mercats de lloguer tensionat. En cas que l'ajuda se sol·liciti per al lloguer d'una habitació, el lloguer tindrà un topall de 300 euros ampliables a 450 euros. Els màxims s'hauran de consensuar amb cada autonomia en conferències bilaterals.

L'ajuda no es podrà sol·licitar fins d'aquí a un mes i mig o dos mesos, segons la previsió feta per la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ja que la mesura primer s'haurà d'abordar en diverses conferències sectorials amb les autonomies que determinaran els criteris de repartiment dels 200 MEUR i haurà de tornar a passar pel Consell de Ministres.

Fonts del Ministeri de Transports han concretat que la quantitat que percebi cada beneficiari no podrà ser superior al preu del lloguer. Per tant, si el lloguer del pis o l'habitació és inferior a 250 euros, la persona a qui es concedeixi l'ajut rebrà com a màxim la quantitat que paga. Per beneficiar-se d'un ajut per habitació caldrà acreditar o bé un contracte per habitació o bé que hi ha diversos titulars en el contracte de tot l'habitatge entre els quals es dividiria la quantitat total.

Cada comunitat autònoma farà la seva pròpia convocatòria i en concretarà el funcionament. Pel que fa a la tipologia de contractes, les comunitats podran decidir en les comissions bilaterals amb l'Estat si accepten com a beneficiaris persones amb contractes de lloguer de pis compartit de més de 900 euros en supòsits en els quals, per exemple, cada persona paga una quantitat inferior al límit fixat per habitació.

 

 

 

Edicions locals