Més de 1.200 treballadors van quedar afectats per un ERO al Baix Vallès el 2021

​​​​​​​De gener a desembre de l'any passat es van presentar al territori 59 expedients de regulació d'ocupació

Economia

Del mes de gener fins al desembre de l'any passat al Baix Vallès es van registrar 59 Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), és a dir, un 24% dels presentats al conjunt de la comarca. Tots ells van afectar un total de 1.237 treballadors, especialment de la indústria manufacturera i del comerç a l'engròs, segons les dades presentades per l'Observatori-Centre d'Estudis del Vallès Oriental. 

Així mateix, segons aquestes dades, els municipis baixvallesans amb més persones afectades per un ERO van ser Parets, amb 11 expedients presentats i 531 treballadors afectats i Montornès, amb 9 expedients i 240 empleats. A Martorelles van ser 6 els ERO presentats durant el 2021, els quals van afectar 159 treballadors; a Mollet, 18 expedients que van afectar 107 empleats, a Montmeló 6 expedients i 109 persones afectades; a la Llagosta també 6 expedients i 62 treballadors afectats i a Sant Fost 3 ERO que van afectar 29 persones. Mentre que a Santa Maria de Martorelles no es va registrar cap expedient de regulació d'ocupació. La majoria d'ERO presentats a la subcomarca van ser per suspensió de contracte.

Pel que fa al conjunt de la comarca, les dades acumulades de tot l’any indiquen que el Vallès Oriental ha tancat el 2021 amb un registre total de 246 expedients i una afectació de 4.393 persones. En el 63% dels casos es tracta d’ERO per suspensió de contracte. Del total dels expedients presentats, 7 es van registrar durant el mes de desembre i van afectar 485 persones. Tots ells van ser per suspensió de contracte.

Menys expedients que el 2020

Segons l'Observatori, respecte a l’any 2020, les xifres mostren clarament la reducció de la xifra d’expedients de regulació, tot i que és una comparativa difícil de fer, ja que inicialment els expedients de regulació que es van aplicar van ser expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), com a mecanisme de flexibilització del mercat de treball, amb l’objectiu de reduir el gran impacte en el mercat de treball que va originar la pandèmia.

Aixíentre gener i desembre de 2020 hi va haver 6.062 que van afectar 49.513 treballadors, amb concentració de la major part d’expedients en el segon i tercer trimestre de l’any, els mesos més forts dels primers impactes de la pandèmia al teixit econòmic.  

Millors dades de les comarques metropolitanes

Amb tot, segons l'Observatori-Centre d'Estudis del Vallès Oriental, el Vallès Oriental ha estat la comarca amb menor nombre d'ERO registrats el 2021, si es compara amb el conjunt de les cinc comarques metropolitanes (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental).

Pel que fa als sectors, els més afectats han estat la indústria manufacturera, el comerç a l’engròs i al detall i l’hostaleria. De fet, segons destaca l'Observatori aquestes tres activitats soles ja han suposat el 80% del total dels ERO registrats a la comarca. La resta d’activitats econòmiques més afectades per expedients de regulació són les vinculades als serveis a les persones, com ara les activitats artístiques i d’entreteniment, serveis administratius o sectors d’activitat vinculats a l’Educació. El sector de la construcció, en canvi, seia un dels que ha suportat prou bé l’impacte de la pandèmia, registrant poc més d’un 1,5% dels expedients de regulació.

Edicions locals