La planta de tractament de matèria orgànica s'ampliarà per doblar-ne la capacitat

L'Agència Catalana de Residus invertirà 38 milions d'euros en la renovació de part de la instal·lació per gestionar fins a 100.000 tones d'orgànica a l'any

Societat

La planta de tractament de matèria orgànica de Granollers
La planta de tractament de matèria orgànica de Granollers

L’Agència de Residus de Catalunya destinarà 38 milions d’euros a l’ampliació de la planta de tractament de residus del Vallès Oriental. Això permetrà que la planta que gestiona la matèria orgànica del Vallès Oriental, el Moianès i part del Maresme, que actualment ho fa en 52.000 tones anuals, pugui passar a gestionar-ne 80.000 en una primera fase, a finals de 2024, i fins a 100.000 tones cada any més endavant, al voltant de l’any 2030.

Actualment, ja està adjudicat l’equip que ha de fer el projecte executiu i la direcció d’obres, i la previsió és que entre finals de l’any que ve i començaments de 2023 es puguin executar els treballs. Per dur a terme l’ampliació caldrà traslladar les oficines del centre de tractament de residus actual, les instal·lacions de Serveis Ambientals del Vallès Oriental i un magatzem de contenidors més al nord de la parcel·la actual i de l’estació depuradora d’aigües, que també té previsions de creixement amb la implantació d’un terciari els pròxims anys.

“Estem planificant uns serveis ambientals de país amb previsió de les necessitats que pugui haver-hi els pròxims anys i fins al 2050”, explicava el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, Albert Camps, en una trobada aquest divendres amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire. A més, mentre durin les obres d’ampliació, la unitat de transferència de rebuig també quedarà afectada i caldrà trobar alternatives perquè durant uns mesos es puguin traslladar aquests residus a una altra planta.

Peraire, per la seva banda, apuntava que instal·lacions de tractament com la que hi ha a Granollers han d’estar “en constant evolució”, perquè “els objectius que marca la UE i el convenciment que tenim nosaltres fan que la recollida d’orgànica sigui cada cop més important”. En aquest sentit, assegurava que “cada cop fan falta instal·lacions més eficients i innovadores per tractar aquests residus, adaptades a cada territori i que permetin fer una millor selecció”, i que “els municipis apliquin sistemes de recollida d’alta eficiència”, deia Peraire.

Compost i biogàs

Amb la matèria orgànica que es tracta a la planta del camí Ral, a tocar de Montornès, s’elabora compost i també energia verda en forma d’electricitat i de biogàs. D’una banda, amb l’increment de matèria orgànica que es tractarà els pròxims anys, creixerà també el volum de compost, de manera que, a més de la línia de tractament de compost actual, se n’habilitarà una altra per a “compost d’alta qualitat”.

També creixerà la producció de biogàs, que actualment serveix per produir energia elèctrica renovable. “A més de produir energia per a l’autoconsum de la mateixa planta, també generarà un excedent de biogàs que pot convertir-se en biometà”. “Això pot injectar-se a la xarxa de gas natural o destinar-se al parc de vehicles mitjançant una gasinera, tant per a la mateixa flota del consorci com altres vehicles que funcionin amb gas”, deia Camps.

Actualització de deixalleries

En la trobada també s’ha abordat la proposta de remodelació de quatre deixalleries de la comarca per actualitzar-les i modernitzar-les. Són les instal·lacions de Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Canovelles i Caldes de Montbui. El consorci, d’acord amb aquests municipis, presentarà el projecte d’actualització d’aquestes instal·lacions a una subvenció de 10 milions que en aquests moments té oberta l’Agència de Residus de Catalunya. “Analitzarem les propostes i veurem què s’hi pot fer”, concloïa Peraire.

Edicions locals