Els propietaris que no obtinguin cap benefici amb la venda d'un immoble estaran exempts de l'impost de plusvàlua

La reforma de la llei permet que els ajuntaments mantinguin els ingressos per aquest concepte

Societat

Redacció / ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret llei per introduir algunes modificacions a la Llei reguladora de les hisendes locals sobre l'impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, després de la sentència del Tribunal Constitucional, el 26 d'octubre, que anul·lava l'impost de plusvàlua.

Així, a partir d'ara, els propietaris que no obtinguin un benefici amb la venda del seu immoble, estaran exempts de pagar aquest impost. En cas contrari, s'estableixen dues fórmules que el contribuent podrà escollir: una base imposable a partir de multiplicar el valor cadastral per uns nous coeficients que tindran en compte la realitat immobiliària del municipi o a partir de la diferència del preu de venda i adquisició.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha destacat que amb aquestes modificacions la llei tornarà a ser constitucional, després de la resolució del TC, i que es donarà seguretat als ajuntaments. La sentència del Constitucional va fer saltar les alarmes del món local, ja que aquest impost suposa una important font d'ingressos a les arques municipals. A tall d'exemple, el 2020, l'Ajuntament de Mollet va cobrar 1.041.408 euros en concepte de plusvàlues. Els consistoris tindran sis mesos per adaptar-se a la norma.

Rodríguez ha remarcat que es tracta d'un impost vital per als ingressos dels ajuntaments, el segon més rellevant després de l'IBI, i que des del govern han volgut accelerar l'aprovació del text perquè els consistoris estan en plena elaboració dels pressupostos per a l'any que ve.

La nova norma entrarà en vigor a partir de l'endemà la seva publicació al BOE, previsiblement dimecres. Rodríguez ha insistit que permetrà als consistoris mantenir els ingressos que permet donar serveis bàsics als ciutadans, com l'enllumenat o la gestió de residus, entre d'altres.

 

Edicions locals