L'Hospital de Mollet va fer el 86% de les mamografies programades el 2020

De les més de 13.000 proves realitzades a la comarca es van detectar una cinquantena de càncers, 16 d'ells a Mollet

Societat

L'Hospital de Mollet va fer el 86% de les mamografies programades el 2020
L'Hospital de Mollet va fer el 86% de les mamografies programades el 2020 | Pau Farell

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 12 dones patirà un càncer de mama al llarg de la seva vida. Amb l'objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la diagnosi precoç del tumor més freqüent en dones d'arreu del món, es commemora cada 19 d'octubre el Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

En aquest sentit, durant l'any 2020 i segons dades de l'Oficina Tècnica de Cribatge del Càncer de Mama del Vallès Oriental, a l'Hospital de Mollet es van fer 4.978 mamografies de les 5.765 programades. És a dir, que van fer la prova el 86,35% de les dones convocades. Gràcies a aquesta diagnosi precoç es van poder detectar un total de 16 neoplàsies. Mentre que al conjunt de la comarca es van realitzar 13.293 proves, amb les quals es van poder detectar una cinquantena de càncers de mama.

Una diagnosi que segons el Dr. Àlex Sanjuan, Cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Mollet: "És importantíssima. Volem fer èmfasi a què totes les persones que reuneixen criteris per realitzar-se el cribratge periòdic acudeixin a la consulta per fer-se les proves pertinents quan els hi arribi la crida massiva".

De fet, des de l’Hospital de Mollet es realitzen proves de diagnòstic precoç de càncer de mama com la mamografia, l'ecografia mamària i la biòpsia. Aquests exàmens es fan per petició de professionals de ginecologia, derivació d’atenció primària o del Programa de Diagnòstic Precoç de Càncer de Mama, un programa del CatSalut que es realitza conjuntament amb els hospitals del territori i l’atenció primària i es coordina des de l'Oficina Tècnica de Cribratge a Granollers.

Tractament de la malaltia durant la pandèmia

Tot i que aquest programa es va haver d’aturar durant el pic de la primera onada de la pandèmia,  segons expliquen des de l'Hospital es van anar recuperant totes les exploracions pendents un cop passat el període més complex. Segons assegura el doctor Sanjuan: "Des del primer moment i fins i tot durant el pic de la pandèmia, tota l’activitat oncològica i urgent es va mantenir al 100%. En aquest sentit, la pandèmia no ha afectat al tractament del càncer", especifica i afegeix: "L’atenció del càncer ha estat sempre una prioritat i sabem que des del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama es va fer un esforç important per tornar a  programar totes les crides massives i proves exploratòries".

En el cas de l'Hospital de Mollet, per tal de poder mantenir l’atenció als pacients de càncer es va canviar la ubicació de l’Hospital de Dia Oncològic durant la primera onada de la pandèmia: "L’objectiu va ser assegurar processos separats de la resta de pacients i sectoritzats per tal de mantenir la seguretat de les persones ateses i de l’activitat oncològica", concreta el doctor Sanjuan qui apunta que "des de fa molt temps ens trobem en plena normalitat diagnòstica i de tractament".

Increment dels trastorns adaptatius

Amb tot, segons el Cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Mollet, sí que s'ha detectat un increment global dels trastorns adaptatius en tots els àmbits, a causa de la Covid-19: "Un diagnòstic de càncer de mama és un moment en què s’ha de tenir especial cura en l’afectació emocional de la persona. Per aquest motiu, a l’Hospital de Mollet disposem d’una visita de primer impacte realitzada per un psicòleg que determina si la persona atesa requereix de més suport durant aquest període", indica el doctor.

En aquest sentit, el Pla Estratègic 2021-2025 de l'Hospital també preveu la reforma del disseny de l’Institut Oncohematològic a l’actual hospital de dia amb un espai més ampli i un entorn humanitzat, confortable, íntim i acollidor per a l’atenció dels pacients oncològics.

Edicions locals