[VÍDEOS] Senglars urbanites pels carrers del Baix Vallès

En les darreres setmanes s'han vist senglars als carrers de municipis com Mollet, Montornès, Sant Fost o Parets

Societat

[VÍDEOS] Senglars passejant pels carrers del Baix Vallès
[VÍDEOS] Senglars passejant pels carrers del Baix Vallès

Des de fa temps la proliferació de senglars als carrers de municipis del Baix Vallès és molt elevada. L’increment d’exemplars fa que els espais urbans puguin resultar un refugi per aquests animals quan van a la recerca de menjar.

Un exemple d'això, ho han viscut aquest dimarts veïns de Can Borrell i de Santa Rosa de Mollet que van comptar amb un visitant inesperat. Almenys un senglar va passejar-se pels barris durant la tarda, com es pot veure als següents vídeos. Els voltants del parc dels Colors o el carrer de Santa Rosa són algunes de les zones per les quals va passar l'animal.

Trobar senglars a les ciutats o municipis ja no estranya ningú, sinó que és cada cop més habitual. Amb tot, des de la plataforma local Espai Gos Mollet, demanen a la ciutadania que no toquin ni espantin els senglars si s'hi topen amb ells.

La Policia Municipal és l'encarregada de gestionar els senglars que transiten per la ciutat. Des de l'Ajuntament expliquen que "els condueixen cap a zones rurals o zones no habitades". Els retornen, per tant, a la natura, al seu hàbitat. Sobre el succés de dimarts, apunten que el senglar "no va atacar ningú".

Diversos senglars a Montornès

Un altre dels punts on en les darreres setmanes s'han pogut albirar senglars és al nucli urbà de Montornès. En concret, la plaça dels Remences és un indret on, a les nits, s'hi apropen aquests animals que han aixecat gran part de la zona enjardinada. 

Des de l'Ajuntament de Montornès no concreten si hi ha més punts on siguin comuns aquestes visites de senglars. El Consistori recorda que al juliol es va signar un conveni entre 14 municipis per mitigar els conflictes que es poden produir per la proliferació de senglars a zones periurbanes i urbanes, però, de moment, no concreta cap acció.

Mesures de captura a Parets

En canvi, un altre dels ajuntaments signants de l'acord, el de Parets, ja ha anunciat una mesura concreta en aquest sentit. Es tracta de la contractació d'un servei de captura de senglars per mitjà de gàbies, que s’han instal·lat en dos punts del municipi a on s’han detectat una major presència d’aquests animals. L’empresa concessionària del contracte serà l’encarregada de la gestió dels exemplars un cop capturats.

L’actuació es fa després de detectar l’arribada, cada cop més freqüent, de porcs senglars a les àrees habitades del municipi. Aquests animals, a més de malmetre l’entorn urbà, provocar destrosses als conreus dels pagesos, o causar accidents de trànsit, representen un perill per a les persones i per als animals domèstics, ja que en situació de risc poden tornar-se molt agressius.

La instal·lació de les gàbies, que serà itinerant en funció d’on es detecti la presència dels senglars, així com la captura, anirà a càrrec de personal especialitzat, prèvia l’autorització del Cos d’Agents Rurals de Catalunya.

 

 

Edicions locals