La plantilla de Bosch a Lliçà d'Amunt farà vaga indefinida a partir del 6 d'abril

L'empresa fixa el tancament per al 30 de juny, però els sindicats exigeixen un pla industrial per mantenir l'activitat

Economia

Tall  de la carretera de Caldes, aquest dimecres I Foto: Jordi Pujolar / ACN
Tall de la carretera de Caldes, aquest dimecres I Foto: Jordi Pujolar / ACN

Els 336 treballadors de Bosch a la planta de Lliçà d'Amunt faran una vaga total indefinida a partir del 6 d'abril. Així ho ha acordat el comitè d'empresa després d'una trobada amb els comitès de les altres plantes que el grup té a l'Estat, a Castellet i la Gornal (Alt Penedès) i Madrid.

Els representants dels treballadors de la planta vallesana, de fet, han demanat a la resta de centres que s'uneixin a la protesta per fer la "màxima pressió" per evitar el tancament anunciat a finals de  febrer. Bosch té intenció de tancar Lliçà el pròxim 30 de juny, però els sindicats exigeixen un pla industrial que permeti mantenir l'activitat: "La planta no perd diners, però en volen guanyar més a Polònia", denuncien els sindicats.

La vaga de Bosch encara no ha estat registrada, però aquest serà un tràmit que es farà els pròxims dies, després que ja hi ha hagut un acord del comitè d'empresa. La vaga serà total, de 24 hores i per a tots els torns, fet que implicarà l'aturada de tota activitat a la planta de Lliçà, segons ha informat el president del comitè d'empresa, Emili Castells.

L'anunci s'ha fet la vigília de la segona trobada que els representants dels treballadors tindran aquest dijous amb l'empresa amb l'objectiu d'intentar desencallar la situació. "D'aquí no s'ha de moure ni un cargol el 30 de juny, volem un pla industrial", avisa el delegat de CCOO al comitè d'empresa, Àngel Ramos.

Un pla fins al 2026

El període de negociació s'allargarà, si no s'acorda cap pròrroga, fins al 20 d'abril. En les setmanes que hi ha per davant, els representants dels treballadors volen intentar que l'empresa "torni a la pantalla del 30 de setembre", quan es va comunicar als treballadors que la feina a Bosch Lliçà estava assegurada fins al 2026.

Els treballadors eren conscients que caldria fer "petits reajustaments", però en cap cas entenen el tancament com a solució. Els sindicats afirmen que la planta és rendible i retreuen a la companyia que vulgui deslocalitzar la producció dins mateix d'Europa, traslladant-la a Polònia per "guanyar més diners" i sense tenir en compte l'impacte en els treballadors.

Davant de la situació que viu la companyia, els treballadors han sortit ja aquest dimecres a protestar davant la planta i han tallat la carretera que dóna accés a la fàbrica i que uneix Canovelles i Caldes de Montbui. La protesta serà ara continuada i s'intensificarà a partir de l'abril amb l'inici de la vaga.

Edicions locals