Rebuig dels governs baixvallesans al tancament de la planta de Bosch a Lliçà d'Amunt

La UGT denuncia que la multinacional ha actuat "amb crueltat" i que s'ha "aprofitat de la pandèmia" per marxar

Economia

Rebuig dels governs baixvallesans al tancament de Bosch a la planta de Lliçà d'Amunt
Rebuig dels governs baixvallesans al tancament de Bosch a la planta de Lliçà d'Amunt

La multinacional alemanya Bosch, una de les darreres plantes de components per a l’automoció i una de les més grans del sector del metall a la comarca, abaixarà la persiana a Lliçà d’Amunt i acomiadarà 336 treballadors. Així ho anunciava dijous passat la direcció de la companyia a la representació legal dels treballadors.

El tancament de Bosch a Lliçà d’Amunt –després de més de 30 anys produint sistemes de fre per a vehicles– per traslladar la producció a Wroclaw (Polònia), s’afegeix al d’una altra planta de Bosch a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), anunciat el setembre passat. En tots dos casos el tancament s’executarà a finals d’aquest any i deixarà sense feina més de 600 persones a Catalunya entre les dues plantes, a les quals cal afegir més d’un centenar de persones que hi col·laboren de forma externa.

Les reaccions a l’anunci de tancament de la planta no es van fer esperar. Dijous, la UGT denunciava que la multinacional alemanya ha actuat "amb crueltat", duent a terme una política "insolidària i egoista, molt lluny dels valors que com a fundació defensa". El sindicat recorda que, des de fa anys, les fàbriques de Lliçà i Castellet han fet esforços –congelacions i reduccions salarials, reduccions de plantilla, etc.– per fer més atractiva la continuïtat i l’activitat industrial d’aquests centres.

"Bosch no ha sabut donar valor a aquests esforços i ha tirat pel dret amb una deslocalització sense escrúpols, la seva principal opció de negoci", exclama la UGT, que considera que la multinacional ha quedat en mans d’una "nova gerència de tecnòcrates que, amb gran hipocresia, no han tremolat a l’hora d'acabar amb la darrera gran empresa d’aquesta envergadura del sector del metall al Vallès", lamenta el sindicat, que afegeix que "Bosch ha aprofitat la pandèmia mundial per treure's de sobre centenars de famílies, demostrant que la seva política industrial només es mesura pels beneficis a curt termini, per poder reinvertir-los en altres àrees on obtenir més beneficis, sense importar-los l'impacte social que poden comportar les seves decisions".

En el període de negociació que ara s’obre, els treballadors demanaran mantenir la plantilla i la possibilitat d’assumir producció alternativa, així com un procés de reindustrialització de la planta. Aquesta setmana, el Consell Comarcal i els 39 ajuntaments vallesans han reclamat a Bosch que ofereixi un acord a la plantilla. Està previst que en el proper Consell d'Alcaldies, que tindrà lloc el 17 de març, es porti a aprovació una moció conjunta.

Suport dels governs baixvallesans

El govern de Mollet es van reunir dijous a l'Ajuntament amb la representació de la plantilla de Bosch a Lliçà d’Amunt per oferir el suport del consistori. La decisió de l’empresa afecta 400 famílies de manera directa o indirecta, 30 de les quals són molletanes. Per altra banda, l'equip de govern de Parets també va rebre diumenge els representants dels treballadors i les treballadores. Entre els afectats hi hauria una cinquantena de famílies paretanes. Mentre que a Montornès, on també hi hauria afectats pel tancament, durant el ple de dijous es va llegir la resolució del Consell Comarcal, en la qual es reclama poder negociar.

Edicions locals