Descens d'un 20% dels delictes a l'ABP de Mollet respecte al 2019

La davallada és notable en els robatoris amb força i els furts, amb una caiguda del 45,7% i el 30%, respectivament

Societat

Amb la tornada a la nova normalitat, després d'un període d'incertesa marcat pel confinament, els fets delictius tornen a incrementar al Baix Vallès. Tot i aquesta escalada, la xifra de delictes més comuns com els robatoris amb força i els furts s'han reduït en gairebé en un 20% a l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Mollet durant els mesos de gener a agost, respecte al mateix període de l'any passat, segons el catàleg de dades obertes dels Mossos d'Esquadra.

"Fets que aquestes alçades de l’any podien tenir una incidència molt alta, enguany ha baixat d’una forma molt positiva i significativa", diu la inspectora en cap de l'ABP de Mollet, Elena Martínez. Segons Martínez: "El confinament ha evitat una sèrie de circumstàncies delictives, però ara que estem tornant a la normalitat  ja tot comença a igualar-se i comencem a remuntar dades a mesura que es fa una vida ordinària", assegura.

La meitat de robatoris amb força

Entre els delictes que han notat més aquesta davallada respecte a l'any anterior hi ha els robatoris amb força, que s'han reduït en un 45,7%. També ho han fet de forma considerable els furts, amb un 30% menys que els denunciats l'any 2019; els danys, amb gairebé també un 30% menys i els robatoris amb violència i/o intimidació que han patit un descens d'un 21,9%.

Però, tot i que la majoria de delictes han reduït en nombre, els de lesions (+2,6%) i estafes (+6,3%) han incrementat lleugerament en aquests darrers mesos, respecte a les dades del 2019. Amb tot, pel que fa a les estafes, segons la inspectora en cap: "La utilització i demanda online va pujar de manera molt significativa, però el ciutadà ha fet un ús correcte dels mitjans del seu abast i s’ha notat quant a la incidència delictiva". Segons Martínez han estat molt importants per prevenir aquest tipus de delictes, les campanyes de prevenció i informació que des dels mossos fa temps que es duen a terme, sobretot adreçada als col·lectius vulnerables.

La fi del confinament va disparar les denúncies per violència de gènere

Per altra banda, tot i que durant el confinament es va registrar un nombre similar de denúncies per violència de gènere en comparació al mateix període de l’any passat, "els mesos postconfinament, el juny i juliol, hem observat un major nombre dels casos denunciats en comparació amb els mesos anteriors de 2020 i amb el mateix període del 2019", indica la inspectora en cap de l'ABP Mollet. Segons Martínez, es van denunciar casos patits o iniciats durant el confinament i que per circumstàncies extraordinàries no s'havien pogut fer.

Precisament, durant l'estat d'alarma el cos va dur a terme mesures excepcionals amb l’objectiu de facilitar el suport i la informació, sobretot a qui podia estar vivint situacions de risc, fet que l'impossibilitava demanar ajuda. Es va prioritzar l’atenció a la víctima que convivia amb el seu agressor, independentment de tipus de mesura que tingués vigent i es va reprendre el contacte telefònic amb persones que en el passat havien estat víctimes i que continuaven convivint amb el seu agressor.

Campanyes de prevenció

Tot i la davallada general de delictes, els Mossos ja treballen en campanyes de patrullatge de prevenció per evitar certs delictes habituals per aquestes dates: "Aquest últim trimestre es caracteritza pel canvi horari, amb l’escurçament de les hores diürnes fet que provoca la pujada de delictes relacionats amb el patrimoni com el robatori a l’interior d’habitatges". Així mateix, com en anys anteriors, també està previst posar en marxa de cara a la campanya de Nadal el programa operatiu estacional Grèvol per donar resposta a les afectacions de l’activitat comercial.

Edicions locals