Front comú per reclamar millor connexió amb Barcelona

Els municipis del marge esquerre del Besòs demanen a la Generalitat la posada en marxa d'un bus exprés al territori

Societat

Els municipis del marge esquerre del Besòs han decidit unir esforços per buscar solucions a la deficitària oferta de transport públic que pateixen per connectar amb Barcelona. La Roca del Vallès, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Montornès, Martorelles, Santa Maria de Martorelles i Sant Fost de Campsentelles tenen en comú no disposar de servei ferroviari al seu municipi –les línies R2 i R3 de Rodalies es troben al marge dret del Besòs– i patir greus mancances pel que fa als serveis competitius de bus interurbà.

Per aquest motiu, aquests municipis han consensuat una moció que reclama al Govern de la Generalitat la creació d’una línia de bus exprés que uneixi el marge esquerre del riu Besòs des de la Roca del Vallès a Barcelona a través de la carretera BV-5001. La moció reclama que la línia de bus exprés uneixi entre les 7 h i les 23 h i amb més de 5 combois diaris de pujada i de baixada els municipis de La Roca del Vallès, Vilanova del Vallès, Montornès i Martorelles amb Barcelona, amb parades a l’avinguda Meridiana que l’enllacin amb el sistema de metro i bus urbà de la ciutat. "Les nostres poblacions han crescut molt amb nous veïns vinguts de l'àrea metropolitana, molts dels quals treballen a Barcelona i l'oferta existent per poder accedir-hi en transport públic és molt minsa", explica Ana Madrona, regidora de Mobilitat de Montornès. "Les línies de bus actuals van ser dissenyades als anys 80 i 90 i no s'han replantejat tot i el creixement del segon cercle metropolità", referma Carles Miquel, alcalde de Sant Fost.

Pendents de la R2

Aquests municipis agrupen una població de gairebé 50.000 habitants, els quals per viatjar a Barcelona, disposen de poques i línies d'autobús interurbà, a més de poc competitives amb el vehicle privat per les reduïdes freqüències i el temps de trajecte. A tall d'exemple: la línia 500 triga 1h 7min parant a tots els municipis fins a la Roca o la 501 que triga 37 minuts fins a Montornès parant a tots els municipis. També hi ha altres línies d’autobús d'unió amb Barcelona a través de Granollers, i al tram inferior a través de Mollet del Vallès. Totes elles amb connexió a les seves respectives estacions de l'R2 de Rodalies de Catalunya, però sense horaris de connexió amb el servei ferroviari.
De fet, la línia de Rodalies R2 amb les estacions de Granollers centre, Montmeló i Mollet-Sant Fost, és la principal oferta de mobilitat pública però també amb mancances: l'alta demanda, que fa que els trens en hora punta vagin massificats i els problemes d’aparcament per accedir-hi. "La línia de bus exprés seria una alternativa per descongestionar l'R2 de Rodalies, que ja no pot absorbir la demanda del territori", considera Marc Candela, alcalde de Martorelles.

Limitacions per entrar a BCN

A la deficitària oferta de transport públic a la zona se li sumen les cada vegada més restriccions que tenen els veïns del Baix Vallès per accedir a Barcelona. Amb la implantació de la Zona de Baixes Emissions, els vehicles que no disposen del distintiu ambiental de la DGT no poden entrar a la Ciutat Comtal i necessiten alternatives que passen per una millor oferta de mobilitat pública.
Segons explica Candela, alguns dels alcaldes implicats ja han fet saber la petició al Departament de Territori de la Generalitat, que "ens demana que es faci de manera formal", diu l'alcalde martorellesenc. La moció, que ja s'ha començat a aprovar a alguns ajuntaments com el de Santa Maria de Martorelles i Martorelles, vol pressionar la Generalitat perquè faci l'estudi i tiri endavant la línia de bus. Amb tot, alguns dels alcaldes mostren les seves reserves, ja que "dependrà de les assignacions pressupostàries del Govern català". A més, en alguns casos com el de Sant Fost o Santa Maria, amb nuclis més dispersos, la posada en marxa de la línia "s'haurà d'acompanyar de mesures perquè el transport urbà apropi els veïns a aquestes parades, perquè sigui un recurs realment eficient", diu Luisma Pintor, alcalde de Santa Maria. 

El bus a la Vall del Tenes, una experiència d'èxit

Exprés.cat és la xarxa d’autobusos d’altes prestacions impulsada per la Generalitat, que inclou les línies d’autobusos interurbans amb més demanda de cada demarcació –a la de Barcelona n'hi ha 23. El servei posa en circulació autobusos que es caracteritzen per la seva alta freqüència; l’ús de vehicles moderns i accessibles; velocitat comercial alta; informació en temps real, circulació per carrils segregats i una gran demanda.

Al Vallès Oriental existeix una experiència d’èxit, el bus exprés e7 a la Vall del Tenes, un territori amb característiques socials i urbanístiques similars al marge esquerre del riu Besós. La línia, operada per Sagalés, compta amb 7 combois de baixada i 7 de pujada en diferents franges horàries entre les 7.30 h i les 22.45 h de dilluns a divendres feiners. El bus exprés e7 va tancar l’any 2019 amb xifres de rècord. L’any passat 298.314 persones van fer ús d’aquest servei, una xifra que suposa un augment del 14% respecte al 2018. Si la comparativa es fa respecte al 2010, any d’inici de l’e7, els usuaris s’han multiplicat per 13.

Al Baix Vallès també existeix l'e21, el bus exprés que connecta directament Mollet amb Barcelona.

Edicions locals