ERC: 'Les al·legacions al Pla de Mobilitat del Vallès obren la porta al Quart Cinturó'

En l'últim ple del Consell Comarcal, ERC va reclamar una aposta decidida per la recollida de residus porta a porta

Política

El ple del Consell Comarcal es va celebrar dimecres de manera telemàtica
El ple del Consell Comarcal es va celebrar dimecres de manera telemàtica

El Consell Comarcal va celebrar el dimecres el ple de juliol de manera telemàtica, en què es van aprovar, entre d’altres, la proposta per un pacte nacional que integri un nou model de gestió i serveis dels centres d’acolliment residencial de persones grans; les bases reguladores i la convocatòria per a l’atorgament de subvencions adreçades al foment del lloguer i l’habitatge assequible; i una moció de compromís del Consell Comarcal amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En aquest últim cas, ERC, principal partit de l’oposició a l’ens comarcal, va reclamar una aposta decidida del Consell Comarcal per assolir els objectius en matèria de residus, ja que el Consorci de Residus “ja no ha arribat a complir l’Agenda 2020, quan ens hem quedat al 41% de la recollida selectiva del 50% proposat”, deia el portaveu republicà Marc Candela. Per això ERC proposava avançar en la recollida porta a porta i que el Consorci de Residus “deixi de promoure la recollida lateral o posterior dels contenidors i aposti pel porta a porta, que permet arribar a un 70%-80% de la recollida selectiva i, amb estímuls econòmics, fins al 89%”, deia Candela.

Un altre punt aprovat –amb el vot contrari d’ERC– va ser la modificació del Pla d’Acció del Servei de Turisme per a l’any 2020. Segons els republicans, “no té lògica dedicar ara 40.000 euros a una campanya d’estiu que es tindrà enllestida cap al setembre-octubre”, i en aquest sentit, el conseller Enric Gisbert va demanar “més seriositat i diligència”.

Al·legacions al PEMV

El ple també va aprovar les al·legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) i el corresponent estudi ambiental estratègic. En aquest cas van votar-hi a favor el PSC, Junts i En Comú Podem; ERC va fer-ho en contra i Cs va abstenir-se. ERC va lamentar que “no s’hagi comptat amb el parer de la meitat de les alcaldies de la comarca –les 17 d’ERC més les dues independents– ni tampoc amb el consens d’un dels dos grups majoritaris de l’ens, el republicà”.

Candela assegurava que l’acord “de la sociovergència” manté el suport a la construcció del Quart Cinturó, i es mostrava estranyat perquè “per primer cop, el grup dels comuns (soci comarcal de PSC-Junts) es manifesti a favor d’afegir una nova carretera al Vallès”. De fet, una de les al·legacions reclama que l’Estat tingui en compte el territori per qualsevol decisió sobre el traçat, característiques de disseny i oportunitat d’aquesta infraestructura, encallada des de fa anys en l'estudi informatiu entre Terrassa i Granollers.

Increment de salaris per als serveis socials

El ple també va aprovar amb els vots favorables de PSC, Junts, ECP i CUP, els contraris d’ERC i l’abstenció de Cs acceptar transferències econòmiques per als ajuntaments i nous increments salarials per a les treballadores dels serveis socials del Vallès Oriental comunicats per la Secretaria General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

En aquest cas, el president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, expressava després del ple la seva sorpresa perquè, “de manera incomprensible, ERC ha votat en contra de pagar a les treballadores el que legalment els correspon”, deia.

Edicions locals