Els alcaldes demanen la 'màxima col·laboració ciutadana' en la fase 2

És fonamental mantenir el distanciament social, la higiene de mans i l'ús de mascareta en espais tancats

Política

Reunió telemàtica dels alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental
Reunió telemàtica dels alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental va abordar dimecres en una reunió telemàtica l'entrada de la comarca a la fase 2 del desconfinament a partir de dilluns en aspectes com la salut, l'educació i els recursos disponibles per minimitzar l'impacte socioeconòmic de la pandèmia. En la sessió van participar-hi representants de la Generalitat i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

El Govern demanarà que la comarca passi a fase 2 a partir de dilluns, ja que les dades de l’evolució de l’epidèmia a la comarca "són molt positives" i es mantenen molt similars a les de fa una setmana. Així ho confirmava Anna Aran, sotsdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, que també va participar en la reunió.

No obstant això, responsables sanitaris i alcaldes van assegurar que "ara més que mai serà necessària la coresposabilitat de la ciutadania" per deixar enerere els efectes de la Covid-19. "Per a això és fonamental respectar tres aspectes bàsics: higiene de mans, distanciament social i ús de masaretes en llocs tancats", recordava el president del Consell Comarcal, Francesc Colomé.

Fons local de cooperació

En el Consell d’Alcaldies també van participar-hi els responables de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i el delegat del Govern a les comarques de Barcelona, Juli Fernández, amb els quals es van compartir propostes i suggeriments per fer front a la reactivació socioeconòmica després de la pandèmia.

A més de la col·laboració ja habitual en aspectes com les compres agregades, la formació o la defensa jurídica dels ajuntaments, els alcaldes van demanar a la Generalitat un fons local de cooperació extraordinari per fer front a la Covid-19. "L'objectiu és mobilitzar el màxim de recursos disponibles per a les administracions", deia Fernández.

Escoles obertes

Pel que fa a l’acabament de curs, el director general de Centres Eduatius, Josep González-Cambray, va confirmar que totes les escoles i els instituts obriran dilluns, i que s’està fent acompanyament als centres per aclarir dubtes. "Obrirem les escoles perquè estem segurs que no hi haurà cap problema, tot i que el risc zero mai no existeix", deia.

Respecte a les escoles bressol, la majoria són de titularitat municipal i, per tant, són els ajuntaments els que han de decidir si obren o no d'acord amb les recomanacions i les instruccions de seguretat que donin els departaments d’Educació i Salut.

Edicions locals