'No soc aquí', nou llibre de la montmelonina Anna Ballbona

Ballbona ha guanyat aquest 2020 el Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb 'No soc aquí', que es troba a les llibreries des de dimecres

Cultura

'No soc aquí', nou llibre de la montmelonina Anna Ballbona
'No soc aquí', nou llibre de la montmelonina Anna Ballbona | Albert Benzekry / ACN

ACN

MONTMELÓ.  L'escriptora i periodista montmelonina Anna Ballbona ha publicat recentment un nou llibre, No soc aquí. L'obra, guanyadora del cinquè Premi Llibres Anagrama de Novel·la, furga "en el sentiment d'estranyesa", un sentiment que ha acompanyat l'autora com a "dèria i com a pensament personal".

Quan la Mila –narradora i protagonista– es queda embarassada, intenta endinsar-se en els motius de l'estranyesa que l'ha acompanyada sempre. Ballbona explica que es tracta "d'un recorregut que no és individual, sinó que apareixen molts personatges i històries que estan lligades a la idea de l'estranyesa". L'autora ha intentat que la Mila miri "la seva estranyesa amb un cert vitalisme, perquè recorda històries i episodis de la seva vida amb els quals ha caminat" i que han contribuït a què se senti desencaixada i fora de lloc. També reivindica una idea d'estranyesa que evoluciona i que serveix com a motor de canvi. "És justament estranyant-nos de les coses que veiem que podem canviar-les i detectar les anomalies".

La periodista tenia clar que volia escriure una novel·la de ficció, i necessitava un motiu pel qual la Mila rememorés tots els seus records i que fos, a la vegada, una "petita intriga titil·lant" al llarg del text. Apunta que va trobar en l'embaràs de la protagonista el pretext per desenvolupar aquesta idea.

El llibre 'No soc aquí' | Anna Ballbona

En aquesta novel·la, la periodista assumeix la primera persona i admet que és nou per a ella. Al llibre "parla la Mila i no l'Anna Ballbona i aquesta ha estat una part del repte i del joc de la novel·la perquè fins a quin punt el lector es creu tot el que diu la Mila i quina part considera que és una ficció", assenyala.

Els paisatges tenen un gran pes a No soc aquí. L'escriptora indica que volia abocar un món que sembla semifantàstic i de conte. Per això, afegeix, ha recreat un barri i un poble que no tenen nom i això li ha permès donar "una certa mítica que acompanyés les històries. No volia que fos una perifèria que propiciés una entrada condicionada". Considera que la creació d'un espai totalment nou contribueix al joc del llibre. "L'espai acompanya un seguit d'històries i m'interessaven perquè parlen també d'on venim i són molt més habituals en el món de pagès que en un món carregat de ciment". Ballbona volia oferir una mirada entranyable a través de personatges el pare, l'avi, l'àvia i històries que s'expliquen i silencis que hi ha dins les històries. "La Mila es pregunta molt sobre l'herència que ha rebut i què en farà i que donarà a la criatura que espera. Intenta plantejar la idea de l'herència en un sentit ampli", manifesta.

Estava previst que el llibre arribés a les llibreries el passat 25 de març, però a causa del confinament la data s'ha hagut d'ajornar fins a aquest dimecres.

Edicions locals