El Vallès Oriental passarà dilluns a la fase 1

Els bars de la comarca ja podran obrir dilluns les terrasses

Societat

Els bars de la comarca ja podran obrir dilluns les terrasses
Els bars de la comarca ja podran obrir dilluns les terrasses | S.Carrillo

ACN

El Ministeri de Sanitat ha acceptat les peticions de la Generalitat i Barcelona i l'àrea metropolitana –on hi ha inclòs el Vallès Oriental– passaran dilluns a la fase 1 del desconfinament.

El Govern va sol·licitar que els territoris que continuaven a la fase 0 amb mesures de relaxació passessin a la 1, i Sanitat ja ha autoritzat que Barcelona i l'àrea metropolitana avancin a la primera fase després que divendres passat es quedessin a les portes. El ministeri va decidir que continuessin en fase 0 amb mesures de relaxació com ara l’obertura de botigues sense cita prèvia però sense permetre reunions de 10 persones ni terrasses.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha tornat a apel·lar a la responsabilitat individual per continuar seguint els criteris sanitaris en aquesta fase “complexa”. “Cada pas que donem ha de ser un pas segur”, ha insistit.

Què es pot fer en fase 1?

En aquesta etapa es permet el contacte social en grups reduïts de persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies amb trobades –a l’exterior, en terrasses o en domicilis particulars– de fins a 10 persones. Els bars i restaurants poden obrir les seves terrasses amb un aforament del 50%. També es permet la pesca i la caça i l’obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense fins a cita prèvia i aquells que tinguin superfícies superiors hauran de delimitar “espais” amb aquestes dimensions. Les limitacions d’aforament per a aquest tipus d’establiments es fixa en el 30%.

Les persones que viuen a la mateixa casa poden viatjar juntes i ocupar totes les places. S’ha de garantir el teletreball i els ajuntaments poden autoritzar mercats a l’aire lliure amb limitacions. També poden obrir biblioteques i museus –amb restriccions- i els establiments turístics i hotels, sense utilitzar les zones comunes.

Es mantenen les franges horàries als municipis grans per fer passejos i esport i es pot viatjar a les segones residències que es trobin dins de la mateixa àrea autoritzada.

Les biblioteques també poden obrir per a serveis de préstec i devolucions i els museus permetran visites amb estrictes mesures de reducció de l’aforament a un terç i mantenint les distàncies de seguretat per evitar el contacte personal. Les vetlles es podran fer amb una limitació de 15 persones a l’aire lliure i de 10 en espais tancats.

Canvis als de menys de 10.000 habitants

El Ministeri ha anunciat aquest divendres, a més, canvis a la fase 1 i 0 per als municipis de menys de 10.000 habitants. Per una banda s’eliminen les franges horàries –una mesura prevista a la fase 2– A més, no serà obligatori només un acompanyant en el cas dels nens. L'activitat es podrà practicar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent-hi municipis del costat, però sempre que també siguin de menys de 10.000 habitants.

També es podran obrir bars i restaurants per al consum a l’interior sempre que no superin el 40% de l’aforament, es faci preferentment en taules i amb reserva prèvia. No s’admetrà, en canvi, l’autoservei a la barra. El servei de terrassa es mantindrà tal com està previst en la fase 1.

Queden fora d'aquesta ordre els municipis de menys de 10.000 habitants amb una densitat superior a 100 habitants per quilòmetre quadrat. És el cas de Montmeló i Sant Fost, on, segons han informat ambdós consistoris, es mantindran les franges horàries en superar els 100 habitants per quilòmetre quadrat.

Edicions locals