La demanda als serveis socials creix un 41% durant el confinament

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental aborden, entre d'altres, el paper dels serveis socials durant la crisi

Societat, Política

La demanda als serveis socials creix un 41% durant el confinament
La demanda als serveis socials creix un 41% durant el confinament

Els expedients gestionats pels serveis socials del Consell Comarcal entre el 13 de març al 8 de maig han crescut un 41% respecte al mateix període del 2019: dels 19.645 l’any passat als 33.483 aquest any al conjunt del Vallès Oriental. Aquesta és una de les conseqüències directes de la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19, que ha deixat sense feina en només sis setmanes fins a 5.000 veïns de la comarca, i més de 34.000 de manera temporal.

El consell d’alcaldies de dimecres va abordar l’increment de demanada dels serveis socials i va “detectar les febleses del sistema”, segons explicava la consellera comarcal de Serveis Socials, Roser Colomé. El serveis socials s’han centrat a assegurar els serveis considerats essencials, amb una atenció prioritària a famílies vulnerables i els infants a càrrec, persones grans en situació de dependència i persones sense llar i sense sostre.

S’ha prioritzat atenció a menors en situació de risc, alimentació bàsica i serveis de menjador, serveis d’atenció domiciliària i emergències socials. I també en donar resposta a les situacions derivades de l'estat d’emergència, amb la creació d’equips de guàrdia del servei d’atenció domiciliària i el desplegament de mesures per a persones afectades pel tancament centres de dia i de residències de gent gran.

També s’ha atès diversos casos de violència masclista, que han augmentat. El Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), per exemple, ha comptabilitzat, des de l’inici de l’estat d’alarma, 62 atencions telefòniques i 18 intervencions.

També s’ha actuat en matèria de beques menjador, amb el repartiment de 7.700 targetes moneder per suplir el servei de menjador escolar a la comarca. Segons Colomé, “de cara al setembre hi haurà moltes famílies que continuaran necessitant aquests ajuts”, i és que no es preveu que aquestes necessitats desapareguin a curt ni a mitjà termini.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, destacava que la inversió en Serveis Socials s’ha multiplicat a la majoria de municipis de la comarca, i apuntava que per continuar donant servei cal més suport d’administracions com la Generalitat i l’Estat.

Reactivació econòmica i educació

El consell d’alcaldies del Vallès Oriental també va abordar el futur pla de reactivació econòmica de la comarca, que comptarà amb la participació dels agents polítics, socials i econòmics, i aspectes relacionats amb l’educació, com els casals d’estiu, el retorn a les aules al setembre, el transport escolar i els menjadors escolars entre d’altres.

Edicions locals