El govern espanyol aprova allargar els ERTO per força major fins al 30 de juny

Fins aquest dimarts, al Vallès Oriental hi havia 34.517 treballadors afectats per un expedient temporal d'ocupació

Economia

La ministre portaveu, María Jesús Montero durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts
La ministre portaveu, María Jesús Montero durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts | ACN

Redacció / ACN

El govern espanyol ha aprovat allargar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny després d'arribar a un acord amb els agents socials, que es va formalitzar en l'acte de signatura de dilluns al Palau de la Moncloa.

L'acord per allargar els ERTO manté les prestacions d'atur i les exempcions de cotitzacions al maig i juny i, en el cas de les companyies amb ERTO parcials, podran exonerar entre el 45 i el 85% de les quotes a la Seguretat Social dels treballadors que es reincorporin a la feina. A més, l'acord introdueix una excepció a la condició de manteniment dels llocs de treball els sis mesos posteriors a la represa de l'activitat i les empreses en risc de fallida sí que podran acomiadar.
 
El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha donat llum verda al decret que "dona cos" a aquest acord, segons ha explicat en roda de premsa la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero. No es podran acollir a la mesura les empreses que tinguin la seu en paradisos fiscals i les companyies beneficiades que, a 29 de febrer, tenien més de 50 treballadors no podran repartir dividends. Els treballadors fixos discontinus podran seguir cobrant la prestació fins al 31 de desembre.

Allargar els ERTO més enllà del 30 de juny

Una comissió tripartida, que es constituirà aquest dimecres, analitzarà quins sectors podran allargar els ERTO més enllà del 30 de juny. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha avançat que "els sectors més afectats" podran mantenir les condicions dels ERTO després del 30 de juny. La CEOE va demanar dilluns que es negociïn "noves vies" per donar una cobertura "completa".

Montero ha esperat que el govern espanyol i els agents socials segueixin dialogant i ha argumentat que el decret "uneix els interessos de tots, defensa la viabilitat del model de negoci i la recuperació de l'activitat". La portaveu de l'executiu ha dit que els ERTO són una mesura "eficaç" i ha apuntat que més de 3 milions de persones s'han vist afectades per un ERTO de força major.
 
Al Vallès Oriental ja són 4.674 els ERTO registrats i 34.517 els treballadors afectats, segons dades del Departament de Treball de la Generalitat d'aquest dimarts.

Edicions locals