La proposta del Govern pel desconfinament preveu cinc etapes, testos massius i un 'passaport d'immunitat'

El document no inclou terminis, sinó una 'orientació' de com s'han de flexibilitzar les mesures actuals

Societat

La proposta del Govern pel desconfinament preveu cinc etapes, testos massius i un 'passaport d'immunitat'
La proposta del Govern pel desconfinament preveu cinc etapes, testos massius i un 'passaport d'immunitat' | ACN

Redacció / ACN

El pla de desconfinament que proposa el Govern de la Generalitat, elaborat pel grup d'experts liderat pel doctor Oriol Mitjà, preveu cinc fases de tornada gradual a la nova normalitat. El document no inclou terminis, sinó una "orientació" de com s'ha de flexibilitzar el confinament actual en el mig termini.

El president, Quim Torra, ha explicat que per dur a terme aquest pla, el Govern crearà una unitat d'intel·ligència epidemiològica que pugui orientar la resposta més adequada en cada moment, d'acord amb la situació epidemiològica, la capacitat del sistema sanitari i la capacitat de control de la infecció.

Pel que fa a les fases, després del retorn de les persones sanes al seu lloc de treball, el pla preveu el desconfinament "parcial i controlat" de sectors concrets i la sortida al carrer de persones sanes per evitar "l'esgotament social". En aquesta fase, els experts recomanen que grups de població com els nens o la gent gran no entrin en contacte entre si.

La tercera etapa que es preveu és l'obertura de bars i restaurant i l'autorització a la realització d'esdeveniments de menys de 30 persones, mantenint sempre la distància social. En quart lloc obririen les escoles, equipaments culturals i esportius per a ús individual i finalment es permetria ja tota mena d'activitat massiva.

Torra, no s'aventura a donar dates sobre com s'aniran cremant les diferents etapes. "La data ja arribarà", assegura. Segons el president, no és "prudent" afegir pressió a l'actual context i, en aquest sentit, ha retret a Pedro Sánchez que hagi fixat el 27 d'abril com el dia per a la sortida dels infants, una qüestió en la qual els presidents no han entrat a fons aquest diumenge.

Un passaport d'immunitat

El pla també inclou altres mesures paral·leles com la monitorització de la mobilitat –es proposa mantenir-la per sota del 65% fins que la taxa de nous ingressos a les UCI per covid-19 estigui per sota del 20%–, un estudi de seroprevalença a 50.000 persones o un cribatge a gran escala amb 1,5 milions de nous testos de coronavirus i sis milions de testos de seroprevalença.

A més, el document amb què treballa el Govern planteja la implantació d'un "passaport d'immunitat", similar al que s'estan plantejant altres països com Alemanya o Regne Unit, que es podria utilitzar en la fase de reobertura d'espais públics o allà on no es pugui assegurar la distància social.

"Es tracta d'una proposta per orientar la política de desconfinament a mig termini, amb estratègies per contribuir a controlar l’epidèmia", ha dit Torra. En aquest sentit, serà ara el Departament de Salut qui desenvoluparà més a fons aquestes recomanacions per convertir-les en propostes concretes.

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest diumenge per videoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i amb els presidents autonòmics, per fer seguiment de la pandèmia del coronavirus.

Catalunya rebrà 14.000 MEUR

Per altra banda, el govern espanyol facilitarà 14.000 MEUR de liquiditat a les comunitats autònomes a través del model de finançament i del Fons de Liquiditat Autonòmica, entre altres. Així ho ha traslladat Pedro Sánchez als presidents autonòmics durant la conferència d'aquest diumenge.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha apuntat que aquesta xifra és un agregat de diferents contribucions, amb un avançament d'alguns ingressos del finançament autonòmic, però també amb mecanismes extraordinaris de liquiditat. "Però hi ha una aportació extra, i extraordinari és l'avançament quan les comunitats estan plantejant problemes de liquiditat per pagar despeses i nòmines", ha argumentat Ábalos.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que els 14.000 MEUR per a les autonomies no són diners extra, sinó que ja estaven previstos pel model de finançament.

 

 

Edicions locals