Torra emplaça els alcaldes a una "sòlida aliança" per exigir flexibilitat pressupostària i la derogació de la LRSAL

L'alcalde de Mollet li reclama que destini tots els recursos que siguin necessaris a l'Hospital i les residències de la ciutat

Política

Torra emplaça els alcaldes a una "sòlida aliança" per exigir flexibilitat pressupostària i la derogació de la LRSAL
Torra emplaça els alcaldes a una "sòlida aliança" per exigir flexibilitat pressupostària i la derogació de la LRSAL

Redacció / ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta als alcaldes de Catalunya emplaçant-los a una "sòlida aliança" amb el Govern per exigir a l'Estat flexibilitat pressupostària i la derogació de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). L'alcalde de Mollet, Josep Monràs, l'ha respost amb una missiva en què li demana que "la Generalitat destini tots els recursos que siguin necessaris a l'Hospital i les residències de Mollet".

Torra assenyala que la prioritat és "guanyar el combat" al covid-19, però que un cop superada la situació sanitària, els ajuntaments es convertiran en "la primera estació d'arribada dels ciutadans que cercaran en el món local la informació, l'orientació i els ajuts que els permetran afrontar les seves situacions personals, laboral i familiars".
 
És per això que ha demanat als batlles que facin front comú amb la Generalitat per reclamar al govern espanyol que els consistoris puguin invertir els seus superàvits pressupostaris en polítiques socials i en promoció de l'economia local i que derogui la LRSAL. "És absolutament estratègic", ha advertit, per la qual cosa ha demanat que l'Estat "se sumi a aquest enorme esforç de col·laboració institucional" garantint reformes legislatives que afavoreixin l'administració local i injectant liquiditat econòmica.

"Hem de ser capaços, des del treball conjunt, d'assegurar que els ajuntaments, i ho faig extensiu als consells comarcals, disposin de suficiència econòmica per afrontar aquesta demanda en un context en què també hauran baixat els seus ingressos per la via fiscal", ha indicat Torra, que ha expressat el seu "agraïment i reconeixement", així com "profund respecte", envers la feina que estan fent els municipis per fer front al coronavirus.

Resposta de Monràs

Per la seva part, l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha respost per carta a la missiva del president de la Generalitat, Quim Torra, recordant-li que "no és el moment de retrets ni de fer política". Monràs afirma que ara, més que mai, "cal que totes les administracions treballin plegades per superar quan abans aquesta crisi sanitària sense precedents, que no entén d'ideologies, i pensant en el benefici de totes les nostres veïnes i veïns".

Josep Monràs assegura a la seva missiva que, com a màxim representant de Mollet, tot i no ser competència municipal, “li demano que no esmerci recursos a ajudar l’Hospital, ni tampoc a les quatre residències que tenim a la nostra ciutat. Ajudi’ls a superar aquesta crisi humanitària, i compti amb la meva institució per tot allò que necessiti”.

A més, l'emplaça a "corregir, quan toqui, el deute contret per la Generalitat de Catalunya amb la ciutat i amb el món local en general. Ja fa massa temps que lluitem contra les retallades de serveis i recursos de la seva administració. Ja fa massa temps que li reclamem el deute que té amb tots els molletans i molletanes, sense rebre cap resposta. Ara té una bona oportunitat per corregir tot això i tornar a fer de la Generalitat un aliat més del món local”.

Finalment, Josep Monràs recorda a Quim Torra que a Mollet del Vallès “estem treballant incansablement, tots els dies i a totes hores, amb tots els nostres mitjans i les nostres competències per arribar a tothom que ho necessiti, per no deixar enrere cap persona ni família vulnerables, per acompanyar familiars i amistats de persones amb Covid-19 i per ajudar l’Hospital i les residències”.

L’alcalde conclou la carta convençut que “ens en sortirem, però ho farem més ràpidament i amb més força si ho fem junts”.

Edicions locals