La paternitat i la crisi dels 40, al tercer llibre del paretà Sergi Pons

El llibre presenta les contradiccions de la paternitat encarnades en el protagonista

Cultura

Sergi Pons amb la seva tercera novel·la
Sergi Pons amb la seva tercera novel·la

Sergio Carrillo

Dilluns va sortir a la venda Mal bon pare, la tercera novel·la de l'escriptor paretà Sergi Pons –columnista del diari Som–, que suposa la seva consagració com a narrador, aportant profunditat i complexitat a la seva obra. Després de Mars del Carib i Dies de ratafia, on retrocedia als 20 i 30 anys, "aquest és el llibre dels 40", diu Pons.

 

En Carles Vila, protagonista d'aquest llibre editat pel segell Amsterdam de l'editorial Ara Llibres, "vol viure tranquil". "Ja ha passat tots els anys de perseguir els fills i dels bolquers", apunta l'autor, però "de cop i volta es troba amb la notícia de què n'estan esperant un altre", el quart.

"A partir d'aquí, en Carles entra en contradiccions, i el primer que vol fer és no tenir-lo, però després es va fent a la idea que el tindran", diu Pons. Mal bon pare és, per tant "la crònica de l'embaràs". Una trama de nou mesos que comença amb la notícia de l'embaràs i que clou amb el naixement.

Amb el pas de les pàgines, els lectors es trobaran amb les contradiccions de la paternitat encarnades en el protagonista. "Pots estimar moltíssim, però tens les teves limitacions", explica Pons, qui defineix en Carles com "un d'aquests personatges que tant poden ser molt sensibles, com te la poden liar a hòsties; té aquest doble vessant". Pel que fa al paper del personatge principal com a pare, el paretà assegura que "s'estima els fills, però potser no té una manera molt dogmàtica o molt normal d'estimar-los, és diferent".

I sobre l'anomenada crisi dels 40, el llibre mostra aquesta època en què "comences a veure que ja no compliràs moltes de les expectatives que tenies. Estàs enmig de moltes obligacions, però també de poder, perquè és l'etapa que mana més".

La idea d'aquesta publicació sorgeix del context real de l'escriptor, qui és pare de tres infants, i un dia va pensar: "I si en tingués un altre?". "A partir d'aquest i si, vaig vertebrar tota la història", afirma.

Per últim, Pons clou assegurant que el llibre barreja el seu "punt de vista bastant gamberro i sentimental". I també assevera que en aquesta novel·la hi ha aportat "molta més reflexió".

Edicions locals