L'Audiència Nacional deixa en llibertat sota fiança el CDR de Sant Fost detingut en l'Operació Judes

La resolució imposa una fiança de 10.000 euros per a Alexis Codina

Societat

L'Audiència Nacional deixa en llibertat sota fiança el CDR de Sant Fost detingut en l'Operació Judes
L'Audiència Nacional deixa en llibertat sota fiança el CDR de Sant Fost detingut en l'Operació Judes

Sant Fost de CampsentellesRedacció / ACN

L'Audiència Nacional ha acordat aquest dijous la llibertat sota fiança per a Alexis Codina, el CDR de Sant Fost detingut el passat 23 de setembre en l'operació Judes. També s'ha decretat llibertat sota fiança per a Ferran Jolis.

A Codina se li ha imposat una fiança de 10.000 euros, la més elevada fins ara, ja que, segons diu l'Audiència, encara que no tenia explosius al seu domicili sí s'hi van trobar "substàncies precursores".
 
La resolució de l'Audiència Nacional estima parcialment el recurs presentat per la defensa de Codina i conclou que aquest no tenia explosius al seu domicili, sinó "precursors". "No existeix en l'escorcoll del domicili la substància termita, sinó precursors de la mateixa", diu la resolució. El sumari del cas situa Codina com un dels membres del "nucli productor" d'explosius.
 
La sala penal ha constatat que no han trobat en la pericial feta pels dos tècnics del Grup de Desactivació d'Explosius de la Guàrdia Civil de Barcelona cap referència "a l'existència d'explosius" entre les substàncies trobades al domicili de Codina, sinó "únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments tècnics podrien arribar a convertir-se en explosius".

Tot i això, sí remarquen que Codina tenia "documents amb informació per elaborar explosius". I afegeix que a l'escorcoll no es va trobar termita, sinó "precursors" d'aquesta. A més, la sala ha apreciat en Codina "arrelament" personal, social i familiar, i creu que no existeix un risc d'entorpir el procediment o de destruir proves.
 
El magistrat imposa a Codina mesures cautelars un cop dipositi la fiança i quedi en llibertat. Així, Codina haurà de presentar-se setmanalment davant del jutjat o la comissaria dels Mossos més pròxima al seu domicili, li prohibeix la sortida del territori amb la retirada del passaport i haurà de comunicar el domicili on se'l pot localitzar.
 
Pel que fa a Jolis i, segons consta a la resolució judicial, s'ha valorat que no ha tingut "contacte material amb explosius".
 
La setmana passada, la sala penal de l'Audiència Nacional ja va alliberar tres CDR més -Xavier Duch, Eduard Garzón i Txevi Buïgas- i només en queden dos a la presó: Jordi Ros i el molletà Germinal Tomás.
 
L'operació Judes es va efectuar abans de la sentència del procés i es va saldar amb la detenció de nou persones –set de les quals van ingressar a presó-, acusades de pertinença a organització terrorista, estralls en grau de conspiració i fabricació i tinença d'explosius.
 

Edicions locals