Més de 700 meduses decoraran la 36a edició de la Fira d'Artesans

El nucli antic de Mollet s'omplirà fins diumenge amb més d'un centenar de paradetes d'autèntics productors artesans

Cultura

Els paraigües de colors van decorar la fira de l'any passat
Els paraigües de colors van decorar la fira de l'any passat

Mollet del Vallès

Aquest divendres arrenca als carrers del nucli antic de Mollet la 36a edició de la Fira d'Artesans, que durarà fins diumenge i que estarà decorada amb unes 760 meduses arreu de la plaça de l'Artesania i els carrers Portugal, Can Pacià, Sol i Bartomeu Robert.

El president de l'Associació de Veïns de la Fira d'Artesans, Martí Turégano, assegura que elaborar la decoració d'enguany ha portat "una feinada tremenda", però tot l'esforç es veurà recompensat amb la "vistositat" dels carrers. "És impressionant. Cada any ens superem", afirma orgullós Turégano.

Una fira molt reconeguda

La Fira d'Artesans de Mollet és una de les fires d’artesania més reconegudes d'arreu de Catalunya i és per això que molts artesans hi volen participar, "però no hi ha lloc per a tothom", diu el president, qui també afegeix "la fira ja no es pot fer més gran".
I aquest màxim són un centenar de parades d’autèntics productors artesans. Per tal de preservar la qualitat d’aquesta fira, només hi poden participar autèntics productors artesans, cosa que queda palesa amb la mostra d’oficis en la qual l’artesà ens ensenya com treballa i, alhora, permet la participació del públic a través d’aquestes demostracions artesanes i els tallers familiars, ja siguin de pa, fang, ceràmica o torns de fusta.

Segon Turégano, aquesta ha estat una de les claus de l'èxit de l'esdeveniment: "El fet que tots siguin artesans ens ha fet créixer". I també explica que algun cap ha vingut algun artesà amb productes comprats, i que si això passa "els farem marxar". "Tots els paradistes han de tenir el carnet d'artesà", afegeix.

Els assistents trobaran productes de ceràmica, porcellana, papereria, marroquineria, estores, seda, fusta, joieria, espelmes, tèxtil, joguines, mobles, encens, ungüents o vidre. I pel que fa a la gastronomia hi haurà olis, mel, fruits secs, torró, pa, dolços, vins, embotits, anxoves o formatges. Un any més, alguns paradistes també oferiran tallers familiars de pa artesà, fang, ceràmica i torner de fusta, i infantils de barreteria i reciclatge.

Una fira cultural

Més enllà de les paradetes, durant el cap de setmana hi haurà un programa farcit d'actes culturals, festius i populars, com és cas de la nit de divendres a la plaça de l'Artesania. A les 21 h hi haurà la sardinada, amb més d'un centenar de quilos de sardines, i una hora després tindrà lloc el ball popular amb el Duet Gerunda.

Pel que fa a dissabte, l'Associació de Veïns de la Fira d'Artesans organitzarà una xocolata a la mateixa plaça de l'Artesania (10.30 h), que també es farà diumenge. A la tarda serà el torn per al taller de castells, a càrrec dels Castellers de Mollet (18 h, al carrer Can Pacià) i per al concert de l'Associació Musical Pau Casals (18.30 h, a la plaça de l'Artesania) en el seu 30è aniversari. Destaca, però la primera actuació de l'entitat va ser precisament en el marc de la Fira d'Artesans. I pel que fa al vespre i a la nit, hi haurà la trobada de tabals amb el Ball de Diables pels carrers de la fira (20 h) i el concert de Swing Shot Band (22 h, a la plaça de l'Artesania).

Per últim, diumenge serà la tradicional cercavila dels Castellers, acompanyats pels capgrossos dels Gegants de Mollet i els capgrossos de la Fira d’Artesans –el Tòful i la Dinga– (11 h a la plaça Catalunya); a les 12 h tindrà lloc l'actuació castellera de les colles de Mollet i Montcada a la plaça de l'Artesania. I els actes clouran a la mateixa plaça amb l'audició de sardanes de Punt Cat Cobla (18 h) i amb la cantada d’havaneres amb Les Anxovetes  i cremat de rom (20 h).

Tret de sortida amb una exposició sobre l''Upcycling'

La inauguració oficial de la fira serà aquest divendres (19.30 h) amb l’exposició Upcycling a La Marineta, que es podrà visitar fins al 26 d’octubre. La mostra d'Hèctor Escudero, Dolo Navas, Karol Bergeret i Imanol Ossa vol donar a conèixer aquest model de reaprofitament de roba i objectes diversos per donar-los una utilitat diferent per a la qual estaven creats.

Edicions locals