Francesc Colomé, triat president del Consell Comarcal

L'alcalde de les Franqueses compartirà la presidència amb el canovellí Emilio Cordero, que li farà el relleu d'aquí a dos anys

Política

Francesc Colomé, nou president del Consell Comarcal del Vallès Oriental
Francesc Colomé, nou president del Consell Comarcal del Vallès Oriental | Consell Comarcal

Amb 19 vots a favor, l'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, ha accedit a la presidència del Consell Comarcal del Vallès Oriental, arran del pacte de governabilitat dels grups comarcals de Junts, PSC i En Comú Guanyem. D’acord amb l'acord, Colomé serà president del Consell Comarcal durant un període de dos anys i els següents dos anys del mandat la presidència correspondrà al socialista Emilio Cordero, alcalde de Canovelles.

Al ple també s’han presentat com a candidats Marc Candela, del grup comarcal Coalició d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal que ha obtingut 10 vots –ERC té 11 consellers, però una d'elles, Imma Ortega, no ha assistit a la sessió– i Luis Toral Ortega, del grup comarcal Coalició Alternativa municipalista-Amunt que ha obtingut 1 vot. A la votació per l’elecció del nou president hi ha hagut 2 vots en blanc dels consellers de Ciutadans.

"El d'avui és un acord en contra d'ERC"

Tot i que el pacte sociovergent s’havia fet públic dimecres, ERC, en presentar candidatura, tornava a obrir la porta a un pacte amb Junts, que replicaven que els republicans “no han estat disposats” a l'acord. El PSC feia valer el seu paper com a partit més votat a la comarca i assegurava que calia “defugir les dinàmiques de 2015, en què el partit amb més vots, el PSC, va quedar fora del govern”, així com reivindicava el nou govern comarcal com a “ampli”. Candela replicava que “no han fet ni un govern ampli ni representatiu” d'allò que va votar la comarca, així com retreia a Junts que, davant la mateixa proposta, s'hagués decantat per pactar amb els socialistes. “A les negociacions s'han parlat de retrets i no de programa”. “El d'avui és un acord en contra d'ERC”, assegurava.

"Cal un nou model de finançament del Consell Comarcal"

En les seves primeres paraules com a president, Francesc Colomé assegurava que trucarà a la porta de la Generalitat per demanar un nou model de finançament dels consells comarcals. A més, desgranava els quatre eixos que vols desplegar en el seu mandat: “la dimensió social per donar resposta a qui pateix; la promoció econòmica perquè la millor política social és l'ocupació; la preservació del territori –cal defensar els productors de Km 0 i preservar el Vallès Oriental de les amenaces que arriben de Madrid perquè les infraestructures s'han de decidir des del territori–, i l'aposta per la innovació i la tecnologia”.

En clau personal, s’ha referit a la seva trajectòria professional –el 1985 va entrar com a tècnic a l'Ajuntament de Granollers– i política –“el 1999 vaig iniciar l'activitat política a les Franqueses i, des de 2011, sóc alcalde d'un municipi amb cinc pobles”. En aquest sentit, ha assegurat que ha estat “sempre al servei del país des de l'àmbit local” i ha vinculat la tasca a les Franqueses amb la del Consell Comarcal, que “ha de teixir un treball en xarxa tenint en compte les necessitats específiques de cada punt que conforma el territori”.

El nou president s’ha declarat “un autèntic defensor de les administracions del nostre país. Totes i cadascuna d’elles són importants per fer-nos créixer com a poble i vetllar perquè la ciutadania pugui viure amb dignitat”.

Edicions locals