PSC, JuntsxCat i Comuns pacten per governar el Consell Comarcal del Vallès Oriental

L'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, serà president durant els primers dos anys, quan serà rellevat pel socialista canovellí Emiliano Cordero

Política

Francesc Colomé serà el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental en els propers dos anys
Francesc Colomé serà el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental en els propers dos anys

PSC, JuntsxCat i Comuns han arribat a un acord per governar el Consell Comarcal del Vallès Oriental, que deixa fora ERC, el partit amb més alcaldies i regidors a la comarca. El partit postconvergent tenia sobre la seva teulada la decisió sobre qui governaria l'ens comarcal i ahir al vespre, finalment, l'executiva comarcal va decidir fer efectiu l'acord amb el PSC i Comuns, tot rebutjant la proposta d'Esquerra.

L'oferta dels socialistes incloïa, entre altres aspectes del repartiment de representativitat dels partits al Consell, compartir la presidència, de manera que divendres, en el ple de constitució de l'ens, l'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé (Junts), prendrà possessió del càrrec de president –que des de 1992 no havia estat ocupat pels partits d'aquest espectre polític–. D'aquí a dos anys, li prendrà el relleu l'alcalde de Canovelles, Emiliano Cordero (PSC).

Així, ERC quedarà fora del govern, després que en els darrers quatre anys un pacte amb el PDeCAT li va donar la presidència. De fet, passades les eleccions municipals Esquerra va mostrar la voluntat de revalidar el pacte de fa quatre anys i, fa dues setmanes, emetia un comunicat en què assegurava que tenia la voluntat de fer un govern de confluència de totes les forces amb alcaldies a la comarca.

Llavors, el PSC ja alertava que ERC havia fet un gir en veure's perillar la presidència, disputada amb els socialistes. Finalment, "amb ERC no ens hem acabat d'entendre sobre com repartir la presència dels partits i traduir els resultats electorals de les municipals", assegura el president comarcal del PSC, Jonatan Martínez.

Malgrat això, el PSC, en un comunicat, assegura que la voluntat era la "d’enfortir les institucions comarcals (Consell Comarcal, Consorci per a la Gestió de Residus i Consorci Besòs Tordera), defugint de les dinàmiques produïdes l’any 2015, quan el partit més votat a les eleccions municipals va quedar fora dels espais de decisió de dos dels tres principals espais polítics de la comarca" i retreu a ERC que el volgués "marginar al PSC del Consell Comarcal per qüestions de política nacional", així com el pacte de govern a Parets que ha fet perdre l'alcaldia als socialistes. Amb tot, assegura que va oferir a ERC la presidència compartida.

Segons Junts per Catalunya, les prioritats del pacte són "defensar i reclamar el correcte finançament que la comarca necessita, tenint en compte la seva extensió territorial i els 39 municipis que l’integren". Segons Junts, el finançament "insuficient que ha patit la comarca els darrers anys ha comportat un dèficit important entre els recursos rebuts i els serveis donats".

El Consorci de Residus, presidit pel PSC

El nou govern també pretén reorganitzar el Consorci de Residus del Vallès Oriental "buscant l’eficiència econòmica i el bon servei. La manca de finançament d’altres administracions també ha afectat el consorci", diu Junts. Cal "garantir la seva viabilitat, un servei de qualitat i competitiu i els projectes de present i futur que el mantinguin com una empresa pública de referència", afegeix el PSC. També es fixa l’objectiu de continuar enfortint el Consorci del Besòs – Tordera, consolidant l’ampliació produïda l’anterior legislatura, i apostar per nous projectes per un nou model de transició ecològica. Em ambdós consorcis es proposa la màxima corresponsabilitat i representació de totes tres forces, amb la presidència per a membres del PSC.

Ple de constitució

El ple de constitució del Consell Comarcal tindrà lloc divendres a les 12 h a la seu del carrer Ricomà. Els consellers prendran possessió del càrrec. Seran al govern els 11 del PSC (Lourdes Aguilera, Cànoves i Samalús; Emilio Cordero, Canovelles; Eva Díaz, Montornès; Carles Fernández, la Roca; M. Lluïsa Ferré, Vilanova; Francesc Juzgado, Parets; Joan Ramon Bernabé, Llinars; Francesc Sánchez, Lliça d’Amunt; Juanma Segovia, Granollers; Catalina Siles, Lliçà de Vall; i Eduard Vallhonesta, Sant Celoni), els 6 de JuntsxCat (Francesc Colomé, les Franqueses; Roser Colomé, Vilanova; Marc Uriach, Gualba; Gemma Brunet, Aiguafreda; Joan Pons, Vilalba Sasserra, i Joan Daví, Mollet) i els 2 d'En Comú Guanyem (Jordi Manils, Montmeló, i José Antonio Montero, Montornès).

A l'oposició hi restaran els 11 consellers d'ERC (Marc Candela, Martorelles; Enric Gisbert, Granollers; Marina Planellas, Mollet; Imma Ortega, les Franqueses; Joan Galiano, Bigues i Riells; Pamela Isús, Sant Pere de Vilamajor; Magalí Miracle, Sant Celoni; Anna Cella, Sant Antoni de Vilamajor; Núria Carné, Caldes de Montbui; Ignasi Martínez, Tagamanent, i Assia Cherdal, Canovelles), els 2 de Ciutadans (Manuel Losada, Parets, i Susana Barroso, Santa Eulàlia de Ronçana) i el de la CUP (Luis Toral, de Vallgorguina).

Edicions locals