Tots contra el domini del PSC

6.757 montmelonins estan cridats diumenge a les urnes per decidir el futur del consistori

Política

Tots contra el domini del PSC
Tots contra el domini del PSC

Des de fa quatre anys Montmeló és un municipi amb tan sols representació de tres forces d’esquerres amb PSC, ICV-EUiA i ERC. La dreta intentarà recuperar l’espai electoral perdut i la ciutadania decidirà diumenge el guanyador de les eleccions. 6.757 veïns i veïnes del municipi tenen dret a votar i el podran exercir a una de les cinc seus electorals repartides pel municipi.

Fa quatre anys la ciutadania va ser clara i només va votar forces d’esquerres, deixant sense representació PP i CiU. El PSC va aconseguir guanyar les eleccions i formar govern amb el suport d'ERC en una part del mandat, que va ser la força decisiva per decantar la balança. Així doncs, ICV-EUiA es va haver de conformar amb un paper a l’oposició tot i tenir els mateixos sis regidors que els socialistes.

El PSC estrena candidat en aquests comicis amb Pere Rodríguez, que tot i ser l'actual alcalde –des del juliol del 2018–, ara fa quatre anys era el número 2 d'Antoni Guil. Les altres dues formacions sí que es tornen a presentar amb el mateix alcaldable. D'una banda, ICV-EUiA s'ha transformat en Canviem Montmeló, una força que aglutina la formació d’esquerres amb persones de caire municipalista. L'objectiu del cap de llista, Jordi Manils, que es presenta al capdavant del partit per tercera vegada consecutiva, és clar: aconseguir "un govern que escolti més, que obeeixi a la gent i que no estigui rebent a la ciutadania només quan hi ha campanya electoral". I per l'altra, ERC també torna a presentar-se amb Albert Monserrat com a alcaldable, però amb una llista molt renovada respecte la del 2015, amb la candidatura més àmplia de la història del partit a Montmeló i amb molta gent que no és militant, amb l'objectiu d'aconseguir més representació que el regidor actual.

El PSC, però, tractarà de defensar-se i guanyar les eleccions diumenge, tal com ho ha fet des de 1983 –amb Román Ruiz, Manuel Ramal i Antoni Guil com a caps de llista–. Un altre guanyador que no siguin els socialistes seria un punt d'inflexió i històric. Per aquest motiu, ERC novament podria ser qui decanti la balança.

Però també ho podrien ser les altres quatre formacions que es presenten i que, a hores d'ara, no tenen representació en el mandat de 2015. Junts per Montmeló –que aglutina la tradició de CiU– i el PP, intentaran recuperar, com a mínim, el regidor que van perdre el 2015. Junts es troba amb la complexitat de prendre l’edil actual d’ERC, però el candidat de tan sols 20 anys –Dídac Santisteban–, amb la seva voluntat de transversalitat, també podria atraure un vot jove divers que sovint no es mobilitza gaire a l'hora de votar.

Si Santisteban és el més jove, Carlos Román (PP) és l'alcaldable que més vegades s'ha presentat com a cap de llista a Montmeló. Aquestes seran les seves quartes eleccions al davant del Partit Popular de Montmeló: en les dues primeres va ser regidor, i en les terceres no va aconseguir un seient al plenari. La candidatura de Ciutadans –encapçalada per Xavier Meseguer–, i que es presenta per primera vegada al municipi, podria restar-li vots als populars i dificultar-li encara més el retorn a l'Ajuntament.

I per últim, Fem Montmeló, que sense una ideologia d’esquerres o dretes marcada i amb una clara vocació municipalista pot rascar vots a la resta de sigles. En aquest cas, podria fer saltar pels aires qualsevol hipòtesi respecte de les estadístiques dels darrers anys. I al capdavant del partit independent hi ha Pep Benach, qui va ser el número 8 dels socialistes el 2015.

Edicions locals