La història d'un afusellament a la Polivalent de Montmeló

L'obra 'Mort a les cunetes' transporta el pública a la mitjanit del 9 de febrer de 1939, a Manresa

Cultura

Mort a les cunetes
Mort a les cunetes

Mitjanit del 9 de febrer de 1939. Nou civils republicans són traslladats a la presó de Manresa per ser afusellats a Can Maçana, al peu de Montserrat. Les acusacions que hi ha contra ells no són gens clares. Només un aconseguirà escapar. El seu nom és Josep Nin que podrà sobreviure i narrar la seva traumàtica experiència.

Aquesta és la història que va recollir l'historiador surienc Albert Fàbrega i que ara l'actor igualadí Joan Valentí i el director David Pintó, sota el títol de Mort a les cunetes, representaran a la Sala Polivalent de Montmeló aquest dissabte a les 20 h.

Aquest emotiu espectacle de creació pròpia en el qual Valentí i Pintó porten a escena cinc monòlegs dels protagonistes d'aquella terrible nit, va acompanyat de la música de Martí Marsal i la creació escènica, de vestuari i attrezzo d'Albert Pascual.

Segons afirmen des de l'organització de l'espectacle, Mort a les cunetes vol "reconstruir els fets des de la força de la paraula i la música".

Es tracta d'uns fets que encara avui, 80 anys després, no s'han acabat d'esclarir. La fossa comuna amb els vuit afusellats no ha estat localitzada i és per això que l'espectacle també és un reconeixement moral i públic a aquestes persones que van morir per les seves idees i un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.

"Un homenatge a Joan Badia, Amadeu Casserres, Jaume Claret, Lluís Fàbrega, Camil Pujol, Maurici Sivila, Josep Talleda i Juli Zegri, que van ser assassinats a peu de carretera per un escamot de guàrdies civils", diuen des la pròpia companyia. En resum una obra que tal com diu la crítica "colpeix fortament, malgrat que per sort en algun moment ens deixa respirar amb escenes en clau d'humor".

Les entrades tenen un preu de 12 euros i es poden adquirir al web www.entropolis.com. Així mateix hi ha descomptes de 3 euros per a joves i membres de la Biblioteca la Grua i de 5 euros per a jubilats i menors d'edat.

Edicions locals