L'Estat fa un pas endavant per al desdoblament de la R3 entre Parets i la Garriga

El Ministeri per a la Transició Ecològica aprovava a finals de juliol la declaració d’impacte ambiental del desdoblament de la línia

Societat

Canovelles, les Franqueses, la Garriga, Granollers, Mollet del Vallès, Montmeló, Parets del Vallès

El govern de l'Estat ha fet un pas endavant per a la consecució del desdoblament de la línia de tren R3 (Barcelona-Puigcerdà) entre els municipis de Parets i la Garriga. El nou Ministeri per a la Transició Ecològica aprovava a finals del mes de juliol la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte de desdoblament parcial, un tràmit previ a la licitació de l'obra, una de les més demandades pel que fa a la mobilitat al territori.

El Butlletí Oficial de l'Estat publicava el passat 23 de juliol la resolució de la Direcció General de Biodiversitat i Qualitat Ambiental, per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental del projecte, que l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) – depenent de Foment– va presentar a l'octubre de 2016 a l'anterior Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. 

El projecte preveu la duplicació de la via electrificada existent de la línia R-3 de Rodalies de Barcelona, ​​encara de via única, al tram comprès entre Parets del Vallès i la Garriga donada la creixent demanda del servei de rodalies i el trànsit actual de passatgers i
mercaderies. L'actuació es localitza en els termes municipals de Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Montmeló, Granollers, Canovelles, les Franqueses del Vallès i la Garriga amb un traçat que comprèn poc més de 18 quilòmetres entre les estacions de Parets del Vallès i la Garriga, i que també abarca les estacions de Granollers-Canovelles i les Franqueses.

Increment d'un 3% de trens en circulació

Segons el projecte, el traçat de la nova via discorre gairebé íntegrament en paral·lel a la línia actual, bé per la seva dreta o bé per la seva esquerra, amb una entrevia de 4,00 metres, ampliant la plataforma acutal fins a una amplada total màxima entre 11 i 13,30 metres. La nova infraestructura permetrà la circulació de trens com el model Civia amb una velocitat màxima de 120 km/h i la velocitat mínima adoptada per a totes les corbes projectades és de 60 km/h.

Malgrat s'incrementarà la velocitat de la via, el desdoblament parcial no suposarà un augment considerable dels combois que hi circularan. Tot i que en el projecte presentat per l'Adif a principis de 2016 s'estimava que la infraestructura comportaria la duplicació de la capacitat amb un nombre de trens més del doble que l'actual, l'estudi d'impacte publicat aquest juliol rebaixa molt notablement aquestes espectatives, ja que conclou que el nombre de trens tan sols esveurà incrementat un 3% respecte a la situació actual.

El tram compta amb un túnel de 54 m de longitud, construït en fals túnel entre pantalles, el Túnel d'Esteve, que duplica el túnel existent en les proximitats de Montmeló fins a una amplada interior de 7 m i una alçadade 7,15 m.

Al llarg del traçat es projecten cinc duplicacions de viaductes: dos a Parets –un sobre la carretera C-17, de 49,3 metres de longitud, i un altre a sobre la riera del Tenes, de 136 metres– un altre a Montmeló sobre la connexió de l'AP-7 amb la C-17 (26 metres); un, el més llarg de 206 metres, sobre el riu Congost a Canovelles, i l'últim sobre el torrent de Can Gorgs i la N-152, a les Franqueses.

En el projecte s'inclou el tancament perimetral de la línia de rodalies, del qual no disposa actualment, i pantalles acústiques per minimitzar l'impacte del soroll a diversos punts de Granollers, Canovelles i les Franqueses, tot i que no a Parets ni a Montmeló, on l'Adif considera que el soroll predominant prové del trànsit rodat.

Un projecte llargament esperat

El 2015, el Ministeri de Foment i la Generalitat arribaven a un acord per desdoblar parcialment la línia de Rodalies que va a Vic. La proposta de la Generalitat, acceptada per Foment, consistia a prioritzar tres trams –els dos primers entre Parets i la Garriga– per assegurar una millora significativa de la freqüència de pas i de la capacitat i de la fiabilitat de la línia, atesa la dificultat d’executar el desdoblament de tot el tram en via única.

Mesos abans, però, el govern de l'Estat reconeixia la caducitat de l'estudi d'impacte ambiental redactat el 2008 i anunciava la redacció d'un nou informe ja tenint en compte els tres trams prioritaris de desdoblament: Montcada-Parets; Parets-La Garriga; La Garriga-Vic.

Finalment, l'Adif va presentar al 2016 a l'anterior Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient el projecte que va rebre diverses al·legacions dels ajuntaments afectats algunes de les quals es van acceptar com  l'eliminació de la previsió d'un pas superior a Llerona, o una petita modificació del traçat a Montmeló per permetre la futura construcció d'una nova estació més propera al Circuit, una proposta que no s'inclou en aquest projecte.

Edicions locals