Encara hi ha dues plaques franquistes a Montmeló

El ple va aprovar el 2017 una moció per retirar totes les plaques de la dictadura que encara hi havia al municipi

Societat

Placa del Ministerio de la Vivienda, al carrer Balmes de Montmeló
Placa del Ministerio de la Vivienda, al carrer Balmes de Montmeló | Albert Monserrat

El 28 de març del 2017, el ple de Montmeló va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC sobre l’eliminació de la simbologia franquista de les façanes dels edificis del municipi, com les almenys sis plaques del Ministerio de la Vivienda que encara hi havia a Montmeló. A dia d'avui, però, encara hi ha dues plaques que no s'han retirat.

Les plaques que hi havia al carrer Doctor Ferran, a la plaça Gran i al carrer Federico Garcia Lorca sí que es van retirar, així com una del carrer Balmes. Tanmateix, encara en resten una altra al carrer Balmes i una darrera al carrer Cervantes.

La primera està en procediment de ser retirada pròximament. La retirada de la segona, però, sembla encara lluny. Igual que amb la resta de casos, l'Ajuntament assegura que ha enviat cartes als propietaris de l'habitatge per donar-los a conèixer la resolució de la moció i per instar-los a retirar ells mateixos la placa. Encara no han rebut cap resposta. Per aquest motiu, ara s'ha decidit escriure als llogaters, per tal que aquests els posin en contacte amb els propietaris –que no viuen al municipi– i enllestir el que marca la moció aprovada ara fa un any i gairebé tres mesos. L'Ajuntament no pot retirar-les per sí mateix, perquè es tracta d'una façana en un edifici privat.

Símbol del Ministerio de la Vivienda

Les plaques que el Ministerio de la Vivienda instal·lava als habitatges de protecció oficial han estat dels elements de la simbologia franquista més presents als carrers i places. S'identificaven amb una placa rectangular metàl·lica de color gris clar, amb tot el lateral esquerre està ocupat per un requadre negre en el qual es troba representada la icona del jou i les fletxes –símbol de la Falange– més la representació d’una casa i les sigles INV, en al·lusió a l’Instituto Nacional de la Vivienda. A la part dreta hi havia el text: Ministerio de la Vivienda. Instituto Nacional de la Vivienda. Esta casa está acogida a los beneficios de la Ley de 15 de Julio de 1954 o, com en aquest cas, Edificio construido al amparo del régimen de Viviendas de Protección Oficial.

Edicions locals