El ple de Montmeló reconeix el dret a morir dignament

Es va aprovar la moció per unanimitat i pretén fer divulgació del document de voluntats anticipades

Societat

El ple de Montmeló reconeix el dret a morir dignament
El ple de Montmeló reconeix el dret a morir dignament

El ple ordinari del mes d'abril va aprovar per unanimitat la moció presentada per ICV, per donar suport al dret a morir dignament. El text aprovat recorda que la declaració universal dels Drets Humans (1948) assenyala en el seu article primer que "tots els éssers humans neixen lliures i iguals en llibertat i en drets", i que aquesta llibertat "no s'ha de perdre en cap moment de la vida, tampoc en el procés final que ens porta a la mort".

A més, també menciona l'article 10 de la Constitució Espanyola (1978), que apunta a "la dignitat de la persona i el lliure desenvolupament de la seva personalitat". Novament, la moció afirma "que aquesta dignitat i aquest lliure desenvolupament no s'han de perdre en el procés final que ens porta a la mort".

Malgrat, aquestes dues referències, el Codi Penal espanyol penalitza la persona que ajuda a morir a una altra "amb actes necessaris i directes per la petició expressa, seriosa i inequívoca d'aquesta, en el cas que la víctima pateixi una malaltia greu que el condueix necessàriament a la mort".

A Catalunya, tanmateix, sí que s'ha desenvolupat una legislació pròpia sobre el dret a viure amb dignitat el procés de la mort, amb la qual es regula el Registre de Voluntats Anticipades.

Per tot plegat, amb l'objectiu "d'aconseguir eixamplar l'ús del dret a morir dignament, és necessari despenalitzar l'eutanàsia, regulant-la amb la llei corresponent, però mentre això no sigui possible, impulsar les mesures que actualment permet la legalitat –amb la divulgació del document de voluntats anticipades.

"Morir és inevitable, el sofriment sí que es pot evitar", conclou la moció.

Edicions locals