'El metge de Lampedusa', que tracta la crisi dels refugiats al Mediterrani, aterra a Montmeló

És la representació teatral de la història real de Pietro Bartolo

Cultura

'El metge de Lampedusa', que tracta la crisi dels refugiats al Mediterrani, aterra a Montmeló
'El metge de Lampedusa', que tracta la crisi dels refugiats al Mediterrani, aterra a Montmeló

L'obra de teatre El metge de Lampedusa es representarà dissabte (21 h) a la sala Polivalent de Montmeló. Es tracta de la història d'un metge nascut a Lampedusa –una illa italiana molt propera a Tunísia–, que atén i acull refugiats a la seva illa natal.

Tot plegat està basat en la novel·la Llàgrimes de Sal, escrita per la periodista Lidia Tilotta, que relata la història real de la vida de Pietro Bartolo, un metge i fill de pescadors que atenia les necessitats dels seus veïns com a metge de capçalera de l'illa, fins que Lampedusa, situada davant la costa de Tunísia, es va veure desbordada per la crisi dels refugiats.

L'actor gironí Xicu Masó, que interpreta Pietro Bartolo i que va ser guardonat al març com a Millor Actor Principal en els Premis de la Crítica 2018, assegura que el missatge de Bartolo és clar: "els refugiats són persones com nosaltres i hem d'acollir-los, perquè Europa té capacitat per fer-ho i perquè no podem donar-los l'esquena".

Masó afegeix que la crisi dels refugiats té molts punts en comú amb l'holocaust, amb la diferència que "quan van alliberar els jueus dels camps d'extermini i es va veure la dimensió de la tragèdia alguns van poder dir que no sabien el que estava passant i ara tots sabem el que està passant des de fa temps. Els refugiats no són nombres, són persones".

El director de l'obra, Miquel Górriz, a més, explica que la peça "va més enllà del tema dels refugiats i parla d'individus, perquè Pietro Bartolo és un home que sap escoltar i trasllada el seu relat de les històries que li han explicat els refugiats. És un muntatge amable, però d'un altíssim voltatge emocional".

Les entrades ja estan disponible al web tictactiquet.com i al Centre Cultural la Torreta –de 16 h a 21 h–.

Edicions locals