Les eleccions al Parlament d'aquest dijous convoquen a les urnes 90.412 baixvallesans

Les eleccions al Parlament de Catalunya se celebren aquest dijous en dia laborable per primera vegada en 35 anys

Política

La proclamació de la república del passat 27 d’octubre i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució –que ha suposat la dissolució del Govern i el Parlament i la convocatòria forçada d’eleccions des del govern de Madrid–, així com la dinàmica de blocs, l’empresonament de membres del govern i també de l’activisme organitzat, l’exili del president i l’excepcionalitat d’aquestes eleccions –convocades en dia laborable per primera vegada en més de 35 anys–, entre d’altres, marcarà la jornada electoral del 21-D, les quartes eleccions al Parlament català els darrers vuit anys. 

Al Baix Vallès, 90.412 veïns podran votar en les 154 meses distribuïdes en 35 locals electorals. Seran 408 persones menys que ara fa dos anys. Com sempre, l’horari de votacions serà de 9 a 20 h ininterrompudament, i per poder votar caldrà identificar-se amb el DNI, el passaport o el permís de conduir. 

A Mollet, l’Ajuntament ha posat en funcionament un número de telèfon (93 563 51 24) perquè les persones empadronades al municipi puguin consultar les dades més rellevants sobre el cens electoral, i les persones amb problemes de mobilitat que vulguin anar a votar poden posar-se en contacte amb Creu Roja (93 544 53 56) per disposar d’un servei de transport adaptat del domicili al col·legi electoral.

La participació, clau
En les últimes eleccions al Parlament, el 27 de setembre de 2015, la participació va ser la més elevada de la història tant a Catalunya com al Baix Vallès, ja que va superar el 75%. Ja aleshores, el caràcter plebiscitari que van donar els partits sobiranistes a les eleccions va impulsar la participació als comicis, uns registres que, segons les previsions, podrien repetir-se i fins i tot superar-se en aquesta ocasió. 

Pel que fa als resultats, Junts pel Sí va ser la força guanyadora el 2015 al conjunt del Baix Vallès amb 18.045 vots (25,9%), seguida de Ciutadans amb 15.860 vots (22,7%); el PSC amb 11.945 vots (17,1%); Catalunya Sí que es Pot amb 10.323 (14,8%); el PP amb 6.252 (9%) i la CUP amb 4.453 (6,4%).

Com ja va passar l’última vegada, en aquesta ocasió la lectura dels resultats serà difícilment comparable a la dels comicis anteriors donats els canvis que s’han produït en alguns dels partits i coalicions que es presenten.

Entre d’altres, Junts pel Sí es divideix entre Junts per Catalunya i ERC; Units per Avançar (antiga Unió) s’incorpora al PSC; i els comuns –guanyadors de les dues últimes eleccions generals a Catalunya i el Baix Vallès– conflueixen amb altres formacions per esdevenir Catalunya en Comú Podem. Ciutadans, per la seva banda, podria erigir-se com a força hegemònica al Baix Vallès.

Vots des de l'estranger
1.424 és el total de baixvallesans que podran votar des de l’estranger. Per municipis, Mollet compta amb 752 persones registrades fora d’Espanya, mentre que Parets en té 149; Montornès 172; la Llagosta 127; Montmeló 87; Sant Fost 68; Martorelles 62 i Santa Maria 7.

Electors i locals electorals
A Mollet podran votar 36.973 persones a les escoles Sant Jordi, Nicolás Longarón, Sant Vicenç, Joan Abelló, Joan Salvat Papasseit, Col·legis Nous, el Mercat Vell i el Casal d’Avis de Lourdes.

A Parets seran 14.271 els veïns cridats a les urnes a les escoles Lluís Piquer, Pompeu Fabra, Pau Vila, Casal d’Avis Sant Jordi i Casal de Cultura Can Butjosa. A Montornès hi ha 11.501 electors, que votaran a Can Saurina, Pintor Mir, Casal Cultural i les escoles Sant Sadurní, Mogent i Marinada. A la Llagosta (9.658 electors) es votarà a l'escola Joan Maragall, Col·legi Sagrada Família, escola les Planes i Centre Cultural.

A Montmeló (6.700 electors) es votarà a La Torreta, Pavelló Municipal, Gimnàs de l’INS Montmeló, Casal de la Gent Gran i Escola de Música. A Sant Fost de Campsentelles (6.818 electors) al Pavelló 1; a Martorelles (3.829 electors) al Celler de Carrencà i a Santa Maria de Martorelles (662 electors) a l'Ajuntament.
 

Edicions locals