Massa protagonisme

Editorial

Aquesta setmana jutges i fiscals han iniciat protestes –que poden acabar en vaga– per reclamar millores laborals i inversions al departament de Justícia que el Ministeri –asseguren– va prometre i no arriben mai.

El malestar dels jutges és, sens dubte, encara més creixent tenint en compte el desprestigi i desafecció que la societat –en especial, la catalana–, sent envers el col·lectiu.

Segurament per això, les reivindicacions també sumen la demanda de més independència judicial. De fet, fa mesos que el conflicte polític que enfronta el govern català –ara pres o a l’exili– amb l’Estat ha acabat als tribunals, en una estratègia matussera d’intimidar i reprimir la ideologia de més de dos milions de catalans.

Tot i altres casos que s’han judicialitzat i han acabat en atacs flagrants contra la llibertat d’expressió, la tasca de la majoria de jutges es mereix un gran respecte i la millor manera de demostrar-lo és que no se sentin pressionats i que tinguin les eines necessàries per desenvolupar la feina amb eficàcia i rigor.

El Ministeri de Justícia hauria d’escoltar aquest col·lectiu que –com sovint s’omple la boca el govern espanyol– és garant de l’estat de dret.

Sigui com sigui, jutges i fiscals tenen massa protagonisme, ja sigui perquè han de resoldre conflictes polítics, ja sigui perquè han de fer-se escoltar.

 

Edicions locals